Gevelsteentjes geven ‘Rooie Dorp’ weer kleur

Door: Arjen Vos. De eindstreep is in zicht. Op 8 april krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning aan de Machineweg. En ook mogen oud-bewoners die tijdelijk elders onderdak hebben gekregen, komen kijken of de nieuwe huizen ze dusdanig aanspreken dat ze opnieuw willen verhuizen. Opvallend: de veelbesproken geveltegeltjes krijgen weer een plekje naast de voordeur. Een gedeelte is reeds bevestigd.

Daarmee is het vernieuwingsproject van Eigen Haard in de laatste fase terecht gekomen. Wel met iets vertraging. Twee maanden later dan gepland worden de in totaal 63 huurwoningen en appartementen opgeleverd. Bij de bouw heeft Eigen Haard rekening houden met het karakter van de vroegere woonwijk die in de volksmond bekend stond als het ‘Rooie Dorp’. Ook nu voeren de rode (oranje) pannendaken de boventoon en is het karakter grotendeels gelijk gebleven aan hoe het was. Inclusief de poort tussen de huizen door. Nieuw is dat er een doorgaande weg komt van Machineweg naar Hendrikstraat waaraan ook twee huizenblokken staan. Deze straat heeft de naam Prinsessenpad gekregen.

Kopieën
Wat het Rooie Dorp ook typeerde waren de gevelsteentjes met afbeeldingen van allerlei vogels. Bij de sloop van de oude woningen is getracht deze er heelhuids uit te krijgen maar dat bleek een ‘onmogelijke’ opgave. Vandaar dat besloten werd er kopieën van te maken. Deze nauwelijks van het origineel te onderscheiden exemplaren worden in tegenstelling tot de vorige bouw, niet ingemetseld maar tegen de muren bevestigd in een daarvoor speciaal bevestigd frame. Doordat de woningen verder naar de Machineweg gebouwd staan dan hun voorgangers, beschikken de bewoners straks over meer ruimte aan de achterzijde.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van H2 Makelaars

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel