Getuigen brand Zijdstraat: “Persoon in hoodie weggerend.”

Update met fotogallery.

Door: Klaas Leegwater. “Ik hoorde een knal en zag het vuur snel oplaaien, snel ging ik mijn woning uit en heb direct alarm geslagen.” Een nog zichtbaar geschrokken man die pal tegenover het pand in de Zijdstraat woont waar de hoge vlammen nog uit komen doet kort zijn verhaal. Iets verderop op een muurtje zit een Poolse jongen in een trui ietwat verdwaasd voor zich uit te staren. “Ik woon ernaast met mijn vriendin, boven de zaak van Dutch Credit Brokers. We zijn erg geschrokken.”

Op een van de video’s die zich na de brand snel verpreidden op internet is te zien hoe de jongen de winkel uitrent met in zijn armen een hond. De Pool had geluk, tien seconden eerder viel een brandend brok puin naar beneden vlak naast de deuropening. Opeens sprint de jongen terug het pand in maar wordt even later door de inmiddels gearriveerde brandweer het pand uitgestuurd, gevolgd door zijn vriendin. Op straat lopen meerdere personen in nachtkledij met een huisdier in de armen. Ze worden later opgevangen in het gemeentehuis.

Felle brand
Het was een felle, hevige brand die dinsdagavond rond 22.30 uur uitbrak in het voormalige pand van fietsenhandelaar Daan Spreij in de Zijdstraat. Een aantal appartementen in aanbouw op de bovenetage zijn volledig verloren gegaan, de ruimte op de begane grond is zwaar beschadigd. Door WoonHolland werden op deze locatie vier appartementen en drie hofjeswoningen gerealiseerd. De brandweer rukte met veel materieel uit, ook uit omliggende gemeenten. Een ladderwagen werd ingezet om de bovenste etages te blussen. Sommige hulpdiensten hadden moeite de juiste route te vinden, wegens de vele wegopbrekingen en afzettingen in Aalsmeer. Na ruim een uur was de brand onder controle. Ook achter het pand in de Gedempte Sloot vonden bluswerkzaamheden plaats. De winkel van Goemans Tapijt heeft veel waterschade en mogelijk moet het voormalige pand van Spreij geheel met de grond worden gelijk gemaakt. Boven het centrum van Aalsmeer waren grote rookpluimen te zien, ook was er sprake van een vonkenregen.

Persoon in hoodie weggerend
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Getuigen vertelden gisteravond dat zij kort na het horen van een knal een persoon in een hoodie hebben zien wegrennen en eerder vuurwerk rondom het pand hadden gehoord. Een ander merkte op dat zij een auto met veel snelheid heeft zien wegrijden. Op een video van de brand praten twee mensen op de achtergrond eveneens over een gevluchte persoon met een hoodie. “Zeker weten, dit is brandstichting.” De politie heeft de zaak in onderzoek. Bij de brand vielen geen gewonden.

Jan Rinkel en zijn vrouw die de hele nacht hun tuin hebben nat gehouden, als bewoners pal achter het brandende pand.

“Enorme impact”
Burgemeester Gido Oude Kotte was gisteravond kort na de brand ter plaatse. “Ik had net mijn jasje uit gedaan van de werkdag, maar ik hoorde al 20 minuten sirenes loeien. Toen was het voor mij duidelijk dat er iets mis was,” vertelde de burgemeester tegen de Amstelveense nieuwssite AAN. “We hebben recentelijk nog een grote brand gehad op de Ophelialaan, daar moesten de winkeliers een maand dicht. We weten het hier nog niet.”  In een persbericht van deze ochtend spreekt de gemeente Aalsmeer van “een zeer intense gebeurtenis met een enorme impact voor de betrokkenen en omwonenden.” Voor vanavond (woensdag) heeft de gemeente een bijeenkomst voor bewoners georganiseerd in verband met de grote brand in de Zijdstraat. De brandweer is aanwezig om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst in het raadhuis begint om 19.30 uur.

Meer foto’s van Jaap Maars in de gallery onder de advertentie

2 reacties

  1. Wat een ravage,zo erg voor alle mensen die vannacht door de gevolgen van de brand zijn getroffen,sterkte met alle schade en schrik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin