Gesponsorde glasaal lijkt zich direct thuis te voelen

Door: Arjen Vos. Van de miljoenen of misschien wel miljarden glasaaltjes die jaarlijks vanuit de Sargassozee als een reusachtige geboortegolf richting Europa zwemmen, zijn er gisteren 50.000 in de Westeinder uitgezet.

Het is een bekend verhaal. Vanwege kunstmatige kustafsluitingen is het voor de baby-aaltjes nauwelijks te doen het zoete water te bereiken. Daarom worden ze voor de Europese kust (op)gevangen en op tal van plaatsen uitgezet. Het is een regelmatig terugkerend ritueel voor palingvisser Theo Rekelhof die er zo samen met hengelsportvereniging Vislust voor zorgt dat de palingstand enigszins op pijl blijft.

Voortbestaan verlengen
Bijzonder is dat de aan de Westeinder woonachtige Han Verboom een handje meehielp. De Aalsmeerder die onlangs zijn 80e verjaardag vierde, vroeg als cadeau geld voor paling. Niet zoals je zou denken om een palingrook- en eetfestijn te organiseren maar om jonge aal te kopen en het voortbestaan van de bijzondere vissoort daarmee te verlengen. De gesponsorde glasaaltjes ondergingen de tewaterlating zo op het oog heel goed. Ze kronkelden zich aan het Waterfront een weg naar de diepte en leken zich zoals de spreekwoordelijke vis in het water, direct thuis te voelen. De tewaterlating voltrok zich onder toeziend oog van de familie van de sponsor, waaronder kleinkind kinderburgemeester Vera Keessen, en Vislust voorzitter Wouter van Asch.

(Foto’s: Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Waning) 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin