Geraniummarkt onder zomerse omstandigheden

Bijna bladstil was het, een hartverwarmende zon die de hele dag bleef schijnen, een bijna mediterrane sfeer en drommen bezoekers die flink in de buidel tastten. De mannen en vrouwen van Groei&Bloei, die voor het 23e jaar dit bloemrijk evenement organiseren, waren tevreden. Een impressie van een niet meer uit Aalsmeer weg te denken evenement.
 
Net na vieren in de ochtend arriveerde de eerste standhouder om aan de slag te gaan. En dat om half acht de eerste kopers er al aankwamen, er op gespitst de allermooiste, bronwaterfrisse bloemen en planten in te slaan, verbaasde voorzitter Wim van Vliet niet. Hijzelf was, bijgestaan door de altijd toegewijde Karina van den Berg en het nieuwe Groei&Bloei-bestuurslid Ingrid Hooijman, al bezig 'zijn' stand in te richten. Dat Henk Kanters en Ronald Schuit, de toegewijde marktmeesters, verantwoordelijk voor het goed verloop, alles onder controle hadden, verbaasde ook niemand.
 
Topkwaliteit
Het woord Geraniummarkt dekt niet (meer) de lading. Immers, het sortiment is in de loop der jaren uitgebreid met een oneindig aantal soorten en variëteiten planten. Gemeenschappelijk kenmerk: de kwaliteit is goed. “Dat zorgt er voor dat mensen graag hier komen om planten te kopen. Er loopt elk jaar een deskundige jury rond van vijf mannen en die bekijken met elkaar de stands, letten op kwaliteit, inrichting, enzovoort,” aldus Van Vliet.
 
Prijzen
We treffen twee ernstig kijkende mannen aan, pen en papier in de aanslag. Het zijn Ruud van Wees en Gerbout Zwetsloot, twee van het team van vijf keurmeesters en, het is duidelijk, ze nemen hun vrijwilligerstaak ernstig op. Later die dag zullen de prijzen worden uitgereikt door mevrouw Miekje Hoffscholte, beschermvrouwe van de Geraniummarkt. Al eerder mocht ze met een gloedvolle speech mevrouw Jassy Klicks in het zonnetje zetten.
 
Vrouw beslist
Laatstgenoemde werd dit jaar gekozen als 'Vrijwilligster van het Jaar' (het gesprek met Jassy Klicks haar is te lezen bij AV van vorige week).
De fotoreportage hieronder geeft een goed beeld van de markt. Een keuze maken bij al dat moois dat werd getoond was moeilijk. Een kleine rondwandeling bracht wel aan het licht dat het bij de rondlopende echtparen vaak de vrouw was die besliste wat er werd aangeschaft. Sterker nog: of er wel iets zou worden gekocht en dan komen er conversaties los in de trant van 'nee Jan, we hebben nog Fuchsia's genoeg…”Voer voor psychologen, maar daar zijn we die dag niet naar de markt voor gekomen.
 
Vet leuk
Opmerkelijk ook de pogingen die standhouders hadden gekozen om aandacht te trekken. We zagen een duidelijk op jeugdige kopers gerichte fraaie presentatie met pakkende teksten zoals: Vet leuk, waarbij we voor €17,50 een Senecio konden aanschaffen of een palmpje konden kopen met daarbij de tekst: 'De allermooiste van de allemaalste…'
 
Prijs
Het zou te ver voeren alle stands te noemen. Een hoogtepunt was er voor Henk Kanters die namens het hoofdbestuur van de KMTP door oud-Aalsmeerder Ad Maarssen een oorkonde kreeg uitgereikt voor zijn buitengewone verdiensten tijdens zijn 23-jarige bestuursperiode.
 
Firma Noordam uit Woubrugge kreeg de prijs voor de beste kwaliteit in zijn stand en de firma Groeipassie ontving de onderscheiding voor de beste inrichting.
 
Er werd veel verkocht, de standhouders waren tevreden, KiKa had menig floraal vrachtje kunnen bezorgen en bij Groei&Bloei konden weer enkele nieuwe leden worden geboekt.
 
Tekst Leni Paul, foto's Jaap Maars en Arjen Vos ( zie ook de gallery)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel