Genieten tijdens de Dag van je Leven botendag

Genieten van de rust, de mooie slootjes en de prachtige natuur die de Westeinderplassen te bieden hebben. Dat konden vele mensen met een verstandelijke beperking afgelopen zaterdag tijdens de Dag van je Leven Botendag.

Zo’n 75 booteigenaren namen bijna vierhonderd gasten mee aan boord van hun boot. Allerlei soorten vaartuigen deden aan de bijzondere tocht van een paar uurtjes mee. Speedboten, zeilboten, motorjachten, sloepen, pramen en meer. Mensen in een rolstoel mochten mee aan boord van het Partyschip.

Vijftiende keer
Zaterdag was het voor Stichting Dag van je Leven alweer de vijftiende keer dat ze dit in samenwerking met Stichting Ons Tweede Thuis organiseerde en traditioneel nu ook weer op de zaterdag voor vaderdag. “Slechts een keer vonden we het niet verantwoord om het feest op het water door te laten gaan door het slechte weer,” vertelt Dirk Box van Stichting Dag van je Leven.

“Toen hebben we in alle vroegte iedereen af moeten bellen. In feite was het dus eigenlijk de zestiende keer voor ons als organisatie. Zaterdag was het weer prima voor de botendag en kon iedereen lekker genieten op het water en in de haven.”

Landelijk concept
Tegen elf uur hadden alle gasten met behulp van een bordje met daarop een nummer de juiste booteigenaar gevonden en konden ze aan boord van de boten. Maar niet voordat Geert Dijks, directeur van HISWA vereniging en Bart Kempers van Kempers Watersport, gastheer van het jaarlijkse evenement, iedereen hadden toegesproken. Samen met Ons Tweede Thuis-cliënt Gerrit de Man luidden ze de scheepsbel en kon het ruime sop gekozen worden.

Leuk voor Stichting Dag van je Leven is dat de HISWA vereniging het concept van de botendag landelijk wil gaan promoten met hun campagne 'Welkom op het Water'. Maar dan niet specifiek voor mensen met een beperking, maar voor verschillende doelgroepen waaronder ook ouderen. Mensen kennis laten maken met het water en de watersportmogelijkheden bij hen in de buurt aan boord van een enthousiaste particuliere booteigenaar. Wat ooit begon als een idee van oud-voorzitter Jos van Rijn, krijgt dus een landelijk tintje. 

Berenboot
In de jachthaven kon je op de foto bij AalsmeervoorElkaar en leuke cadeauartikelen kopen bij de kraam van Stichting Ons Tweede Thuis. De booteigenaren hadden allemaal wat lekkers aan boord om hun gasten extra te verwennen, maar voordat iedereen aan boord ging kon er genoten worden van een kopje koffie of thee met koek.

Terwijl er genoten werd op het water, waren Bart Kempers en Geert Dijks van de HISWA als jury op zoek naar de origineelst versierde boot. Velen hadden hun best gedaan met ballonnen, vlaggetjes en slingers. Er was zelf een boot vol met roze flamingo's. Maar de jury was er unaniem over eens dat de 'berenboot' het leukste was. De boot was versierd met beren en de gastheren liepen in berenpakken rond. Zij werden beloond met een taart. 

Polonaises
Na een paar uurtjes ontspanning op de Aalsmeerse wateren, ging het feestje in de jachthaven bij Leimuiden nog even door. Dennis Wijnhout zorgde als dj voor de nodige polonaises en er werd nog even gezellig nagepraat over het plezier op het water. Rond twee uur was het feest voorbij en gingen de gasten weer huiswaarts. Sommigen werden weggebracht naar hun woonvoorziening in de bussen van Stichting Veteraan Autobussen. 

“Er wordt ieder jaar weer uitgekeken naar deze dag,” aldus een begeleidster. “Het is zo mooi te zien wat voor effect het water op de meeste mensen met een beperking kan hebben. De een vindt het geweldig om even achter het roer te zitten en de ander komt helemaal tot rust.”

Meer foto's zijn te bewonderen op de website van Dag van je Leven. 

Tekst: Ilse Zethof

Foto's: vrolijk versierde boten op de Westeinder. Drukte en gezelligheid in de jachthaven van Kempers Watersport. Geert Dijks, directeur HISWA, gaf het startschot. 'Berenboot' origineelst versierde boot. Er werd veel gezwaaid (foto's Richard Zethof)

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel