Gemeente vangt bot bij Raad van State

Door: Klaas Leegwater. Een door de gemeente ingediend hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Amsterdam is woensdag door de Raad van State ongegrond verklaard. De zaak draait om een voormalig eigenaar van een woning in de Willem Alexanderstraat in Aalsmeer-Oost die zijn huis volgens de gemeente had ingericht als logiesverblijf voor minimaal negen personen zonder de benodigde omgevingsvergunning en dat tevens in strijd is met het op deze locatie geldende bestemmingsplan.

De eigenaar werd door de gemeente in juli 2018 gesommeerd binnen twee weken de logiesvoorziening te staken met een dwangsom van 30.000 euro. Een maand later trof een toezichthouder vijf personen in de woning aan, niet behorend tot het huishouden, en constateerde dat er in het huis drie tweepersoonsbedden en drie eenpersoonsbedden stonden. Vervolgens besloot de gemeente tot invordering van de dwangsom, bezwaar van de huiseigenaar werd door de gemeente in de zomer van 2019 afgewezen.

De woningbezitter ging tegen de invordering in beroep bij de rechtbank van Amsterdam. Deze concludeerde vorig jaar oktober dat het opgestelde rapport van de toezichthouder onvoldoende concrete informatie bevatte om te oordelen dat de woning in strijd met het bestemmingsplan werd bewoond. Derhalve was de gemeente volgens de rechtbank niet bevoegd de dwangsom te verbeuren. Het bedrag moest worden terugbetaald aan de wederpartij.

Verkeerd signaal
Tegen de uitspraak van de rechtbank ging de gemeente in beroep bij de Raad van State (RvS) en vroeg tevens een voorlopige voorziening aan omdat: “Overduidelijk sprake is van een overtreding en dat terugbetaling van de dwangsom een verkeerd signaal zou geven aan de maatschappij.” De voorzieningenrechter oordeelde begin dit jaar dat met het verzoek van de gemeente geen spoedeisend belang was gemoeid dat het treffen van een voorlopige voorziening rechtvaardigt. De voorlopige voorziening werd afgewezen.

Ontoereikend
In haar verweer bij de RvS betoogde de gemeente dat naast de zes bedden er zeven personen op het adres stonden ingeschreven, niet behorend tot het huishouden. Ook overlegde de gemeente twee nieuwe rapporten, van de toezichthouder en de politie, om het betoog te versterken. Gisteren in haar definitieve uitspraak haalde de RvS aan dat de aanwezigheid van de totaal negen slaapplaatsen geen uitsluitsel geeft dat het hier een logiesverblijf naar de letter van de wet betreft.  Verder is de RvS van oordeel dat de twee door de gemeente toegevoegde aanvullende rapporten ontoereikend zijn.

Beslissing van de Raad van State: de rechtbank van Amsterdam heeft terecht geoordeeld dat het college (gemeente Aalsmeer) op 30 januari 2019 niet bevoegd was tot invordering bij wederpartij van de dwangsom van 30.000 euro. Het hoger beroep is ongegrond en de gemeente Aalsmeer is veroordeeld tot vergoeden van de proceskosten van wederpartij.

Drie maanden geleden diende een soortgelijke zaak van een woningeigenaar aan de Oosteinderweg die zijn pand wilde ombouwen tot kamerverhuur voor arbeidsmigranten. Volgens de regels vroeg de eigenaar een omgevingsvergunning aan, de gemeente besloot deze niet te verlenen vanwege niet passend bij het bestemmingsplan voor dit gebied. De eigenaar van het pand ging een beroepsprocedure aan bij de Raad van State, deze stelde de gemeente in juni van dit jaar in het gelijk.

Klik hier voor de volledige uitspraak 

Foto archief AV/Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin