Gemeente pakt jongeren met overgewicht aan

De gemeente wil het overgewicht van jongeren in Aalsmeer en Kudelstaart beter gaan aanpakken. Dit wordt onder andere gedaan met het programma ‘Jongeren op Gezond Gewicht’. Aalsmeer is hiermee een zogenaamde JOGG-gemeente geworden.

JOGG is de beweging waarbij iedereen in het dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren makkelijker en aantrekkelijker te maken. Het is gebaseerd op het Franse Epode (‘Ensemble Prévenons l’Obésité Des Enfants’ of ‘laten we samen overgewicht bij kinderen aanpakken’) dat in Frankrijk succes heeft. Zo'n 25 gemeenten in Nederland doen aan het programma mee.
De meerwaarde van het landelijke JOGG-programma is volgens de gemeente dat er samengewerkt wordt met het bedrijfsleven, scholen, welzijnsinstellingen, zorgverzekeraars, de kinderen zelf en hun ouders.

Meer bewegen, sporten en gezond eten
Aalsmeer is nog volop bezig met het concreet maken van de JOGG-aanpak. Maar er is al veel gedaan op dit gebied, meldt wethouder zorg en welzijn Ad Verburg. “We stimuleren de jongeren al jaren om te gaan sporten, meer te bewegen en gezonder te eten. Dit programma zal daar extra bij helpen.”

Voor dit project werkt de gemeente onder andere samen met Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de GGD. De uitvoering zal voor een groot deel vanuit de GGD geregeld worden en er zal een JOGG-regisseur vanuit deze organisatie komen. Alles wordt afgestemd op bestaande programma’s en lokale initiatieven. De sportcoördinator van ESA, de Aalsmeerse sportaccommodatiebeheerder, zal er ook bij betrokken worden.

Overgewicht Kudelstaart hoogst
Het doel van de aanpak is duidelijk. Het aantal kinderen met overgewicht moet verminderd worden en de gemeente gaat hierbij helpen. Volgens cijfers van GGD Amsterdam had in 2013 11,4% van de Aalsmeerse jongeren in de leeftijd van 13-15 jaar last van overgewicht. De meesten van die jongeren wonen in Kudelstaart. Landelijk gezien is dit percentage hoog. In Kudelstaart zal als eerste gestart worden met het JOGG-programma. Wat het programma precies gaat inhouden en hoe de uitwerking wordt, dat zal nog nader moeten worden ingevuld.

Bezoek OBS
Vrijdagochtend bezocht wethouder Ad Verburg groep 8 van OBS Kudelstaart om uit te leggen wat het JOGG-programma is. Het viel hem op dat 99% van de kinderen in deze klas aan sport doet en dat niemand aan overgewicht lijdt. “Een goed voorbeeld voor andere kinderen,” aldus de tevreden wethouder.

Leerkracht Elly Spaargaren legde uit dat er op haar school veel georganiseerd wordt op het gebied van sport en gezondheid. “We hebben meegedaan met het project School on the move, waar onder andere de drie fruitdagen op school uit zijn voortgekomen,” vertelt ze. Er ontstond een geanimeerd gesprek tussen wethouder, leerkracht en kinderen. Ad Verburg was onder de indruk van alle sporten die de kinderen uit de klas beoefenden. Ook de sportdrankjes kwamen aan de orde. De leerkracht en wethouder legden uit dat er veel suiker in zit en dat de drankjes helemaal niet nodig zijn om een goede sporter te zijn.

Foto's: Wethouder Ad Verburg op bezoek bij groep 8 van OBS Kudelstaart. Leerkracht is Elly Spaargaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin