Geen superjacht aan de ketting bij De Vries

Door: Klaas Leegwater. Bij Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer, onderdeel van Feadship, is geen superjacht aan de ketting gelegd. Dat zegt woordvoerder Farouk Nefzi van Feadship. Wel zijn de boeken bij de scheepswerven van Feadship door de overheid ingekeken. “Alle contracten zijn gecontroleerd. Daaruit bleek dat geen enkele klant die bij ons een jacht in aanbouw of in onderhoud heeft op de sanctielijst staat,” aldus Nefzi.

Vanochtend maakte minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de douane bij Nederlandse jachtbouwers veertien jachten van Russische eigenaren onder verscherpt toezicht heeft gesteld. Het gaat om luxe schepen in aanbouw, waaronder superjachten van meer dan 35 meter, en twee luxe schepen in onderhoud.

UBO’s
De betreffende jachten zijn bestemd voor zogenoemde Russische UBO’s, ultimate benificial owners. Dat zijn mensen die de uiteindelijke zeggenschap hebben over het bedrijf dat de boot bezit. De UBO’s achter de jachten staan niet op de Europese sanctielijsten, maar vanwege alle sancties tegen Rusland mogen de boten niet worden geleverd. “De eigendomsstructuren van deze jachten wordt onderzocht,” schrijft Hoekstra in zijn brief.

Koninklijke De Vries Scheepsbouw is een dochterbedrijf van Feadship dat vier tot zes superjachten per jaar bouwt op werven in Aalsmeer, Kaag, Makkum en Amsterdam. Feadship bouwde in het verleden verschillende superjachten voor de Russische markt. Afgelopen maandag werd in de haven van Mallorca een schip dat in 2011 door Feadship is gebouwd aan de ketting gelegd. Het gaat om het jacht Tango van de Russische miljardair Viktor Vekselberg. Dit meldde een Spaans dagblad. 

Woedend
Vanuit Moskou is woedend gereageerd op de beslaglegging op Russische eigendommen in het buitenland, zoals de veertien jachten in Nederland. De voormalige Russische president en eerste minister Dmitri Medvedev spreekt van diefstal, meldde de NOS. Via rechtszaken zal Moskou proberen de eigendommen weer terug te krijgen. Die juridische strijd zal volgens Medvedev, thans lid van de Russische Veiligheidsraad, worden gevoerd in de VS, Europa en internationale rechtbanken.

Foto archief AV/Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin