Foto-expositie Amstel Hotel met Aalsmeers tintje

Afgelopen dinsdagavond was de A-Bar van het Amstel Hotel in Amsterdam het toneel van de opening van een speciale expositie. Tot eind juni zijn daar bijzondere zwart-witfoto’s te bewonderen van kinderen met Downsyndroom die samen met bekende Nederlanders op de foto zijn gegaan. Stichting Gouden Moment is hier verantwoordelijk voor.

De expositie heeft een Aalsmeer tintje, want ook Gerard Joling staat met een meisje met Downsyndroom op de foto. Maar ook de Aalsmeerse Jesse Blom en Rick Zethof uit Kudelstaart prijken aan de muur van dit chique Amsterdamse hotel samen met hun idolen Hans Klok en de Zandtovenaar. De ‘beroemde’ jongens waren met hun familie bij de opening aanwezig,

Ontroerende momenten
De foto’s komen uit een speciaal boek, waarin 77 kinderen en jongvolwassenen met Downsyndroom staan. Ontroerende momenten waren het toen ze met hun idool door fotografe Eveline Sixma van byEbby Aalsmeer op de foto werden gezet. “De drie maanden dat we iedereen gefotografeerd hebben waren een emotionele achtbaan. We hebben heel wat traantjes weggepinkt, maar ook veel gezongen, gedanst en natuurlijk geknuffeld.”

Idolen als Gerard Joling, Marco Borsato, Roel van Velzen, Jeroen van dre Boom, Giel Beelen, Yvon Jaspers en Angela Groothuizen, maar ook Sinterklaas, de oppas, een brandweerman, een vriendje en de logopediste prijken samen met deze bijzondere mensen op foto’s in het boek. Het boek is in 2013 op Wereld Downsyndroom-dag verschenen en nog steeds te bestellen.

Stichting Gouden Moment heeft met het boek bij willen dragen aan de positieve beeldvorming van mensen met Downsyndroom. Een deel van de opbrengst werd dan ook aan Stichting De Upside van Down gedoneerd, een stichting die strijdt voor meer begrip, acceptatie en bewustwording in de maatschappij voor deze doelgroep.

White Edition
Gouden Moment heeft als doel bijzondere momenten te creëren en wensen te laten vervullen van mensen uit speciale doelgroepen. Met de komst van voorzitter Mischa Groen uit Kudelstaart is er nieuw leven in de stichting geblazen en een nieuw project is geboren.

Voor de ‘White Edition’ staan kinderen met een levensbedreigende ziekte centraal. Deze keer geen foto’s, maar verhalen en tekeningen. De kinderen vertellen over ‘wie of wat sleept jou door deze zware tijd heen’ en kinderboekenschrijver Mark Haayema gaat het allemaal opschrijven. Bekende illustrators waaronder Harm van Straaten en Job van Gelder gaan de verhalen met tekeningen tot leven roepen.

Sponsors
In het boek zal ook het verhaal achter het verhaal verteld worden met een korte biografie van de kinderen en foto’s van de ontmoetingen met de bekende schrijver. “Al zal het af en toe best heftig worden voor iedereen, het doel is om er een vrolijk voorleesboek en herinnering voor de ouders van te maken,” aldus Groen. “Ook komt er een luisterboek, waaraan bekende Nederlanders mee zullen werken. Een mooi project waar we veel zin in hebben.”

Om alle gouden momenten mogelijk te maken is geld nodig. De stichting is op zoek naar sponsors en donateurs. Ook de 80 bij 80 centimeter grote foto’s die in de expositie hangen zijn te koop. Ze zullen allemaal gesigneerd worden door de gefotografeerde BN’ers: Marco Borsato, Hans Klok, Jeroen van de Boom, Bobbie (van Ernst en Bobbie), Jamai, Gerard Joling en Zandtovenaar Gert van de Vijver.

Amstel Hotel
Het nieuwe project gaat snel van start, maar eerst concentreerden de dames van het Gouden Moment zich op de bijzondere expositie in het Amstel Hotel, waar een selectie van de mooie foto’s hangt. “We zijn er erg trots op dat de directie van dit hotel zo enthousiast was over de foto’s,” zegt Sixma. “Ze waren geroerd door de verhalen achter de foto’s, want die zijn ook zeer bijzonder.”

Het prestigieuze Amstel Hotel gaat meer doen voor Stichting Gouden Moment, want de directie heeft haar als goed doel uitgekozen voor de feestelijke Tree Lighting Celebration die ze jaarlijks begin december organiseert. 

Foto's: initiatiefneemsters Eveline Sixma (staand links) en Mischa Groen met schrijver Mark Haayema (zittend midden) en fotomodellen Jesse Blom (rechts) en Rick Zethof. Jeroen van der Boom en Gerard Joling waren de eerste BN'ers die de foto's kwamen signeren voor de verkoop. Een van de foto's uit het fotoboek Gouden Moment (foto's Ilse Zethof en Eveline Sixma)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel