Fort trof het met stralend paasweekend

Afgelopen paasweekend, tijdens de zonovergoten paasdagen hadden Zeilfort Kudelstaart en Fort Aalsmeer een uitgebreide keus aan activiteiten. Watersport en Fort blijken een goede combinatie, want waar kun je met temperaturen van ruim boven de twintig graden beter vertoeven dan op het water of in de koelte achter de dikke betonnen muren? Dat, plus de samenwerking met de diverse ondernemers, liet zien waar Aalsmeer bekend om staat: verbinding zoeken met elkaar.

Op het fortterrein drukt een vriendelijke gastvrouw ons een plattegrond in handen en wijst ons op de talrijke activiteiten. Na de koffie stappen we door de dichtstbijzijnde deur naar binnen voor de fototentoonstelling. Links en rechts van de smalle gang bevinden zich de ruimtes waar foto’s hangen. Door de soberheid van het gewelf komen de presentaties goed tot hun recht.

Luchtfoto’s van Forten uit het land door Otto Bodemeijer, sepiafoto’s van recreant Mariëtte Carstens en details van Kudelstaarter Adrie Kraan. Ze laten de originele staat van het gebouw zien, uit de periode vlak voor er werkzaamheden uitgevoerd gingen worden. 

Tand des tijds
Over verbinding gesproken: de radiozendamateurs uit Amstelveen nemen die term wel heel letterlijk. Met hun geoefend oor herkennen ze aan een krakend stemgeluid een Duitser. Maar net zo makkelijk leggen ze contact met een ander werelddeel. Mede dankzij de oude 'drietonner' waarbij de apparatuur staat opgesteld een interessante aanvulling op de militaire achtergrond van het fort.

Wat deze paasdagen opvalt is dat de opengestelde delen van het Fort schoon en netjes zijn. Er is duidelijk flink huis gehouden om een goede indruk op de bezoekers te maken. Wel is het werk van de tand des tijds hier en daar duidelijk waarneembaar. Stukken afbrokkelend beton en roestvorming laten de noodzaak van het opknappen duidelijk zien. Geen bezem of stofdoek die dat voor dit weekend weg kon poetsen.

Militaire strategieën
Een rondleiding aan de hand van kundige gids Rob van Unen brengt ons op plekken waar je anders niet zo snel komt. Op originele en boeiende wijze vertelt deze voormalige geschiedenisdocent over geschutskoepels, mitrailleurs en exercitieplaatsen. Aangedikt met toepasselijke rijmpjes en al dan niet waargebeurde anekdotes krijgen we les over inundatie en andere door de tijd ingehaalde militaire strategieën.

Bamboebouwwerk
De ontdekkingstocht vervolgt zich richting de vuurplaats. Daar is de op- en afstapplaats voor alle rondvaarten. De parasol van Geoff’s, de cateraar die het publiek verleidt met gegrild vlees, is deze zonovergoten dag niet overbodig. Op deze plek ook een bouwwerk van bamboestokken dat de aandacht trekt. ‘Outward Bound’ blijkt hiervoor verantwoordelijk. De onderneming die zich profileert met persoonlijkheids- en groepstrainingen, laat zien hoe je met postelastiek en tonkinstokken een metershoge toren in elkaar knutselt. 

Knap staaltje
Ook op het water is het genieten. Met de bootjes, kano’s en SUP’s van Zeilschool Aalsmeer weten vooral jonge bezoekers wel raad. Kapitein Rob Ligtenberg van de Tjalk ‘Nooit Volmaakt’ deelt keer op keer de wetenswaardigheden over zijn schip terwijl hij, bijna achteloos, met zijn been de hendel bedient. Aanwezige kinderen laat hij groeien doordat ze even kapitein mogen zijn. Robs stuurmanskunsten bij het inparkeren zijn indrukwekkend. Een zeventien meter lang schip in zo’n kleine ruimte manoeuvreren, is een knap staaltje werk.

Aansluitend rest dan nog de overvaart met de Westeinder Rondvaart richting Fort Aalsmeer. Over de Grote en de Kleine Poel waar de zeilen van surfers en zeilers bollen in de wind. De meeste bootjes lijken toch de voorkeur te geven aan de Ringvaart. Varen gaat immers bij velen om zien en gezien worden en daarop is langs de dijk toch de meeste kans.

Tekst Mandy van der Zwaard en Arjen Vos, foto's Arjen Vos. Zie ook de gallery onder de advertentie van de gemeente Aalsmeer

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin