Floriworld: bloemen en planten in de hoofdrol

In de lange rij van droge en ook zonnige dagen van dit voorjaar was daar ineens die 25april waar tusen enkele malse buien door de officiële laatste paal zou worden geslagen voor het al jaren geleden aangekondigde FloriWorld.

“De eerste paal werd er al geruime tijd eerder ingeslagen,” aldus Daniëlle Santen, directeur van FloriWorld BV in haar welkomstwoord. Zij verwees naar het eind van 2013 toen de plannen voor een groots centrum onder de rook van FloraHolland werden aangekondigd. 

Tulp of paprika
Dutch Experience Group ging met de plannen aan de slag, zo liet Santen weten Het grote glazen gebouw, zoals aanvankelijk gepland, heeft daarin een andere vorm gekregen. Vanwege interne klimaatbeheersing zou het op de zuidkant gelegen gebouw een te grote uitdaging vormen en de gestileerde tulp in het ontwerp zou in realiteit teveel op een paprika gaan lijken. Gekozen is nu voor gekleurde verticale banen aan de buitenkant van het gebouw die de suggestie van bollenvelden moeten wekken.

Het laatste zetje
Dutch Experience directeur Bert Kranendonk beloofde de aanwezigen vijftien belevenissen die de bezoekers straks zullen kunnen ondergaan. Hij noemde voorts een jaarlijks bezoekersaantal van 400.000 en het toelaten van 420 mensen per uur stond hem als haalbaar voor ogen. Tenslotte roemde hij de obligatiehouders die volgens hem het laatste zetje hadden gegeven voor de realisatie van de grootse plannen.

Hij prees Daniëlle Santen en kon alvast aankondigen dat op 24 mei aanstaande een grote presentatie zal plaats vinden. Hij noemde tenslotte de goede samenwerking tussen FloriWorld en het Van Gogh Museum. In de plannen is ook de samenwerking met het tegenover de Watertoren gelegen Flower Art Museum. “De hoofdrolspelers zijn de bloemen en planten,” aldus een gedreven Kranendonk.

Stromende regen
Namens de drie aandeelhouders Bloemenbureau Holland die zich in het nieuwe gebouw zal vestigen, Royal Flower Holland en Dutch Experience Group waagden respectievelijk Dennis van der Lubbe, Steven van Schifgaarde en Bert Kranendonk zich, samen met de van een fleurige paraplu voorziene genodigden in de stromende regen naar buiten waar de eerste boom werd geplant.

Een moedige stap was ook toen wethouder Robert van Rijn, en René van Schie van Metropool Regio Amsterdam samen met Daniëlle Santen aan de pas geplante boom een flinke gieter water toevoegden. Bij deze weersomstandigheden een wat overbodige handeling, maar het stond nu eenmaal op het programma…

Sterke aanvulling
Wethouder Robert van Rijn zei blij te zijn met de aantrekkingskracht van FloriWorld voor wat hij noemde 'het werelddorp Aalsmeer'. Hij zag het als een mooie, sterke aanvulling voor de regio en goed passend in de lokale strategie van bloemen en planten.

Aan de oproep van de organisatoren zoveel mogelijk in bloemrijke kleding te verschijnen was volop voldaan. Tenslotte betreft het hier een bloemengebeuren, aldus de organisatie, zodat ook de hapjes en drankjes in bloemige sfeer waren gehouden.

René van Schie van Metropole Regio Amsterdam sprak over “een beetje Amsterdams project” wat een Aalsmeerse kweker, inmiddels in ruste, deed mompelen “dat moeten we nog maar effe zien”

De organisatie speekt liever over de thuisbasis en een nieuw visitekaartje van de sector en een verrijking van het toeristisch aanbod in de directe omgeving van Schiphol en Amsterdam.

Als alles volgens planning verloopt, kunnen de deuren volgend voorjaar worden geopend. De inwoners van Aalsmeer krijgen tegen die tijd een uitnodiging om Floriworld als eerste te bezoeken, zo werd donderdag beloofd.

Tekst Leni Paul 

Foto's: (vanaf boven) Steven van Schifgaarde, Dennis van der Lubbe en Bert Kranendonk planten de boom en geven op de foto daaronder tekst en uitleg over de plannen, door de regen op weg naar de plaats van handeling waar Daniëlle Santen, Robert van Rijn en René van Schie hun gieter legen, de bezoekers zaaien bloemzaad aan de randen van het terrein. Foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin