Fitnesstuin bij zorgcentrum voor wie gezond oud wil worden

Zorgcentrum Aelsmeer mag – nee moet – trots zijn: het beschikt over een fitnesstuin van jewelste voor ouderen. Om precies te zijn, voor álle Aalsmeerse ouderen. Een unieke tuin, want het is de eerste van die omvang en kwaliteit in het land. “Hopelijk vindt het in Nederland veel navolging,” benadrukte een trotse voorzitter Berry Philippa van de vriendenstichting van het zorgcentrum in een feestrede.

Gistermiddag werd de fitnesstuin in een heerlijk zonnetje feestelijk geopend. In het bijzijn van veel ouderen en een aantal bekende sporters die het evenement luister kwamen bijzetten. Allemaal topschaatsers van de ploeg Brand Loyality/Activia, met voorop Annette Gerritsen, Kjeld Nuis, Laurine van Riessen en Diane Valkenburg.

Enorme knal
Na een paar korte speeches in de aula ging de stoet ouderen, medewerkers, gasten en belangstellenden achter de sporters aan naar buiten om alle 19 fitnessapparaten in te wijden. Nadat schaatstrainer Bjarne Rykkje een strijker afgestoken had die een enorme knal veroorzaakte, knipten de schaatsers en enkele ouderen tegelijk een lint door. De fitnesstuin was daarmee officieel open.

En hup, bewegen maar! Daar is het immers om te doen. De schaatsers, naar Aalsmeer gehaald door Nico Hofman van fysiotherapeutisch centrum PACA,  gaven meteen het goede voorbeeld, enthousiast, charmant en op ongedwongen wijze. Diverse ouderen probeerden de toestellen ook uit. Die hadden, zo verklapte Hofman in de aula, wel al “stiekem getraind”.

60.000 euro
Het totale project, eind 2012 gestart als samenwerkingsverband tussen zorgcentrum en PACA, heeft € 60.000 gekost. Philippa (“We willen niet op ons geld zitten”) vertelde dat de vriendenstichting € 15.000 heeft bijgedragen, net als het zorgcentrum. De andere helft is opgebracht door diverse fondsen en instellingen. Behalve de fitnesstoestellen vallen onder meer ook een jeu-de-boulebaan, paden en bankjes onder het project.

Lofzang op bewegen
In zijn openingswoordje greep directeur Jan Dreschler van het zorgcentrum het motto van de bijeenkomst, Oud worden is topsport, aan voor een lofzang op bewegen en actief zijn.

“Topsport betekent trainen. Oud worden is geen kwestie van trainen, dat word je vanzelf. Maar voor gezond oud worden moet je wel trainen. Wie actief is, behoudt veel van zijn vaardigheden. Ook in maatschappelijk opzicht blijf je fitter. Bewegen is goed voor je lijf, voorkomt narigheid en is vooral ook uitstekend voor je brein.”

Op eigen niveau
Het devies van Dreschler aan de ouderen, en, over hun hoofden heen, aan iedereen: beweeg je binnen je mogelijkheden zoveel mogelijk. “Ook al heb je niet altijd zin,” voegde hij eraan toe. “Met het doel voor ogen is dat 't waard.” De fitnesstoestellen zijn zo samengesteld dat ieder er op zijn eigen niveau mee uit de voeten kan.

De directeur wees erop dat de fitnesstuin niet alleen “een leuke speeltuin” is. Het is ook iets uiterst serieus. Het hele concept is “gebaseerd op de nieuwste inzichten over gezond ouder worden”. Daar zijn bewegingswetenschapper Hofman en zijn medewerkers verantwoordelijk voor geweest. De eerste drie maanden zullen drie fysiotherapeuten van PACA zorgen voor begeleiding van de ouderen, zodat ze zich de vereiste vaardigheden makkelijk en veilig eigen kunnen maken.

Genoeg uitdagingen
Hofman was er in zijn speech op uit om alle ouderen voorzichtig de drempel over te duwen. “We hopen dat jullie er niet alleen naar kijken, maar het ook zelf proberen. Er zijn genoeg uitdagingen,” vond hij. “Ga dagelijks even trainen. Dat is beter dan een- of tweemaal per week heel lang.”

Dat het bij hen in de “achtertuin” van het zorgcentrum zomaar allemaal kan, is volgens hem een schot voor open doel. “De fitnesstuin is buiten, dat is gezonder dan binnen.”

Wennen
Nico Hofman drukte zijn toehoorders op het hart “niet alleen bij mooi weer” te gaan fitnessen. “Ga ook als het regent buiten bewegen. Velen zullen wel denken: als het miezert slaan we over.” Aan de reacties te horen, herkenden de meesten zich in die opmerking.

“Nee, regenjas aan en toch driekwartier tot een uur aan de gang!” zei Hofman. “Het is nog wennen aan die gedachte, zie ik…”

Foto's en video: Debora Dijkstra


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin