‘Feliciteren doen we nog niemand’

Docenten Debbie van Grieken (l) en Milou Schooneman houden de moed er in

Veel vlaggen met tassen eraan zijn er nog niet gespot in Aalsmeer en Kudelstaart. Horen dat je zonder eindexamen te hoeven doen geslaagd bent, lijkt misschien leuk maar voelt toch anders. Op de Aalsmeerse middelbare scholen kan nog niemand met zekerheid zeggen dat hij of zij geslaagd is. Volgens examensecretaris Debbie van Grieken van de Westplas Mavo heeft dat te maken met de schoolexamens die nog niet helemaal afgerond zijn. “We zitten net in het laatste restje van de toetsen. Als die zijn gemaakt en nagekeken, weten we meer.”

Ook voor de Westplas is het een vreemde situatie. Leerlingen die nu noodgedwongen op afstand les krijgen, dat was niet direct een scenario waarvoor een draaiboek klaarlag. En toch had de school geluk, zo vertelt Van Grieken. “Wij hebben in docent Milou Schooneman een specialist in digitaal onderwijs in huis. Zij had kort voor de crisis bijna alle tools al klaar om dit mogelijk te maken. Alleen kwam alles nu in een stroomversnelling terecht.”

Westplas Mavo

Voor de leerlingen was het werken met het programma ‘Teams’, waarbij de hele klas tegelijk online is net zo wennen als voor de docenten. De docent maakt een filmpje van de uitleg van de les die de leerlingen dan op hun eigen tijd kunnen bekijken. Van Grieken: “Dat stukje vrijheid is goed voor de leerlingen. Ze weten immers zelf wanneer ze op hun best zijn. Na het kijken van de instructie of het lezen van de theorie kan de docent kiezen voor een live-vragenuurtje.”

Verruiming
Naast een handige digitale juf in huis was een andere mazzel het feit dat de school net voor de ‘intelligente lockdown’ een toetsweek voor de examenklassen had afgerond. “Doordat de Centrale Examens niet doorgaan hadden we een verruiming van de periode en hebben we dat anders ingericht. Het lastige is dat sportscholen en maneges dicht zijn en we daar niet terecht konden voor de verplichte onderdelen van gym. Sommige leerlingen denken op basis van tot nu toe behaalde resultaten misschien dat ze er al wel zijn, maar feliciteren doen we nog niemand.”

Rick van der Zwaard (foto archief AV)

Vreemde exercitie
En wat vinden de leerlingen er zelf van dat ze geen examen hoeven te doen? Rick van der Zwaard gebruikt de term ‘opgelucht’. Ik sta er op basis van schoolexamens gewoon heel goed voor en dan is het toch spannend of dat met het Centraal Examen ook zo zou blijven. Mijn gemiddelde zou ook zomaar omlaag kunnen gaan.”

De laatste toetsen waren zoals Rick het beschrijft een tamelijk vreemde exercitie. “Het mondeling examen ging online met twee docenten aan de andere kant. Het schriftelijk was met drie leerlingen in een lokaal; eentje voorin, eentje in het midden en eentje achterin. De docent legde het examen op een tafel naast ons neer waar je het zelf vandaan moest pakken. En met gym moesten we in plaats van een judo-oefening een werkstuk maken.”

Wanneer Rick de vlag uithangt durft hij nog niet te zeggen. “Het wachten is op de overheid. Die moet bekend maken hoe de normering is. Het zou op zich wel leuk zijn als we daarover gebeld worden. Dan heb je toch een momentje dat je het zeker weet,” aldus Rick die zich heeft aangemeld voor de opleiding tot redactiemedewerker op het Mediacollege.

Eindsprint
Debbie van Grieken herkent zich wel in Rick. “Normaal gesproken leef je met een groep naar dat moment toe en dat missen ze nu. Van alle kanten horen we dat ze dat wel jammer vinden. Leerlingen die herkansingen nodig hebben of gehoopt hadden er met een eindsprint nog wel te komen, geven we wel wat meer ruimte. Net als degenen die naar de Havo willen en een hoger gemiddelde nodig hebben.”

Mooie dingen
Waar niemand had verwacht ooit in zo’n situatie terecht te komen, draait de school toch naar behoren door. Iedereen blijft volgens Van Grieken positief. “Er ontstaan door deze crisis ook mooie dingen. Veel docenten en leerlingen lijken door de crisis extra tot leven te komen. We doen ons uiterste best om juist nu alle leerlingen zoveel mogelijk te monitoren. Juist die genen die de nijging hebben om achterover te gaan leunen, benaderen we wat vaker. Daarbij is ook goede communicatie met de ouders van belang. We merken dat onze werkwijze gewaardeerd wordt.”

Voor schoolleiding en leerlingen blijft het dus nog even wachten op de zak/slaag regeling vanuit de overheid. Pas dan weet iedereen waar die aan toe is en of er een herkansing volgt of dat de vlag met de tas aan de gevel kunnen. De kans dat alle 82 eindexamenleerlingen hun diploma halen is volgens Van Grieken erg klein. “Op basis van de resultaten tot nog toe weten we dat er leerlingen zijn die het helaas niet gaan halen.”

Tekst en foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel