Feestmenu Truus Oudendijk: kerstkip, puur en simpel

AalsmeerVandaag start binnenkort met een lokale culinaire rubriek. Als voorproefje een kerstmenu, samengesteld en geschreven door Truus Oudendijk.

Koken met Kerst is Knudde. Vaak wel tenminste. Hertenbiefstukken, lamsbouten, huis gerookte zalm, rollades, tournedos (well or not done) kalkoen van de BBQ. Het kan allemaal hoor, culinaire uitdagingen genoeg, maar hebben we daar zin in? Al die prachtige gerechten zien er op de plaatjes veel mooier uit dan ze ooit uit jouw keuken komen. De stress ligt vaak op de loer; hete ovens, dampende keukens, de familie binnen jolig en jij als kok bezweet achter de pannen.

Zullen we de kerststress lekker ‘loslaten’? Loslaten is heel ‘mindful’ en net zo trendy als puur en simpel. We maken gewoon iets makkelijks, iets wat iedereen lekker vindt; ook de kinderen.
Comfort food in zijn ultieme vorm: KIP – PATAT – APPELMOES, maar dan een beetje anders.

Ingrediënten

1 scharrelkip in vieren (of 4 poten)
rode aardappels
1 dl medium sherry
Ras el Hanout-kruiden
4 tenen knoflook (in plakjes)  
gedroogd fruit: abrikozen, pruimen, appels
1 bosje peterselie (fijn gehakt) 
25 gr. boter
olijfolie

Koop een goeie scharrelkip. Echt, ze zijn lekkerder. Kiloknallers en plofkippen laten we liggen. Dat moet je niet meer willen. Ik heb alvast voor je gewinkeld en bij Hoogvliet, Jumbo en Albert Heijn liggen prima kippen met het ‘Beter Leven’-keurmerk. Meestal nog maar met één ster, maar goed, je moet ergens beginnen. Een Michelinster krijg je ook niet met drie tegelijk. Vandaag is het markt op het Praamplein, daar kun je ook prima voor een goeie kip terecht.

Bij de slijter haal je een lekkere medium sherry. Niet zeggen “Dat drink ik nooit”; dat hoeft ook niet. De sherry blijft als ie open is nog weken goed en is heerlijk in de kaasfondue en de cocktailsaus. Maar daarover een andere keer. Je kunt natuurlijk ook een glaasje op het aanrecht zetten en af en toe een slokje proberen. Heel geschikt om het vochtgehalte op peil te houden; van koken droogt je huid uit.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Giet de olijfolie in een ovenschaal en vet hem goed in. Leg de stukken kip erin en bestrooi met versgemalen peper en zout. Hak de peterselie fijn en strooi er ook overheen. Leg klontjes boter en plakjes knoflook op de kip en giet er een plens sherry omheen (1 dl. is maar een indicatie, meer mag ook). Plaats de schaal in het midden van de oven en bedruip de stukken kip regelmatig.
Elke keer als je de oven opent, word je bedwelmd door de heerlijke mediterrane geur van knoflook, sherry en peterselie.
Na een uurtje is de kip gaar en bruin gebakken. Leg de stukken kip op de borden en giet het braadvocht eroverheen

Serveer er lekker gebakken aardappeltjes bij. Daarvoor kun je natuurlijk mooie roseval aardappelen nemen, maar de zak rode aardappelen met de illustere naam ‘Mozart’ uit de supermarkt doet het ook heel goed. Was ze, haal de pitjes eruit en kook ze in de schil ca. 5 minuten. Giet ze af, laat afkoelen en snijd ze in partjes of blokjes. Niet te klein, elk partje moet een stukje schil hebben. Mix olijfolie met een lepel Ras el Hanout en wrijf de aardappels er mee in.
Schik ze op een met bakpapier beklede plaat en schuif ze het laatste half uur bij de kip in de oven. In een hete luchtoven gaat dat prima; in een gewone oven moeten de aardappels en kip misschien een keer wisselen van niveau.
(Geen Ras el Hanout te vinden? Dan houd je het gewoon bij rozemarijn) 

Om het een beetje Marokkaans houden maak je er lekker Tutti Frutti bij, een mix van gedroogde vruchten die je een nacht laat wellen in Rooibos thee. De volgende dag 10 minuten stoven, tot het fruit zacht is. Desgewenst het vocht een beetje binden met aardappelmeel.

Lekker Kerstmaal. Snel klaar en kan niet mislukken. Succes!

Truus Oudendijk

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel