Feest bij 125 jaar oude tuinbouwschool

Door Leni Paul. Zaterdag 1 oktober wordt herdacht dat 125 jaar geleden de middelbare tuinbouwschool Aalsmeer werd opgericht. Een Aalsmeers onderwijsinstituut met een roemrucht verleden. De organisatoren van de jubileumviering hopen op veel belangstelling van oud-leerlingen die zijn ‘uitgezwermd’ over heel Nederland en ver daarbuiten. Een korte terugblik met Lucas Jansen, ooit leraar op het destijds vermaarde instituut dat veel herinneringen oproept.

Het beeld van het fraaie gebouw aan de Stationsweg staat bij veel oudere Aalsmeerders nog muurvast in het geheugen geplant. Voor het gebouw de onafscheidelijk zwanen in de vijver. Het was de tijd dat leraar Kollen zijn ijzersterkte lied schreef dat begon met de zin: ‘k Hou van het frisse tuinmansleven…’

Weemoedig zouden we kunnen vaststellen dat alles sindsdien veranderde: het frisse tuinmansleven maakte vrijwel overal plaats voor technische verworvenheden en andere vernuftige kweekmethoden. Op de plaats van de school zijn aan de Stationsweg andere gebouwen verrezen en de school week uit naar de Linnaeuslaan.

Van Winterschool naar Yuverta
Over de lange onderwijsgeschiedenis valt veel te praten en ongetwijfeld zal dat zaterdag 1 oktober, precies 125 jaar nadat op 3 oktober 1897 de eerste les werd gegeven, dan ook zeker gebeuren. Was oorspronkelijk de naam Tuinbouwwinterschool werd het achtereenvolgens Tuinbouwschool, Rijks Tuinbouwschool, Rijkstuinbouwschool voor Bloementeelt, Rijks Middelbare tuinbouwschool voor Bloementeelt, Vakschool voor Bloemsierkunst, Florens College, Wellantcollege en vanaf 1 augustus 2021 ging de school verder onder de naam Yuverta.“

Guinness Book of Records
We rekenen op veel respons,” zegt Lucas Jansen, een van de bij de organisatie betrokkenen en zelf van 1987 tot 2005 als leraar bloemschikken en plantenkennis aan de school verbonden. Hij heeft goede herinneringen aan zijn tijd als leraar. “We hebben door de jaren heen diverse spectaculaire gebeurtenissen georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld in 1992 toen we het langste bloemstuk ter wereld maakten en in 1997 toen we het grootste bloemenschilderij hebben gemaakt. Beide evenementen gaven ons een plaatsje in het Guinness Book of Records. We waren altijd superactief en stonden op een gegeven moment bekend als de beste tuinbouwschool van Nederland. Op een gegeven moment hadden we in totaal duizend leerlingen van wie er tweehonderd ergens in de kost waren in Aalsmeer en omgeving.”

Wellant MBO, tegenwoordig Yuverta (archief AV)

Eigen school begonnen
Door de jaren heen veranderde er veel volgens Jansen. “In 2005 waren er nog maar 200 leerlingen bloemschikken, handel en teelt. Ook de leerstof werd anders. Op een gegeven moment dacht ik: ik wil de leerlingen leren bloemschikken en binden in de ruimste zin, maar ze niet les geven over cavia’s en konijnen. En wilde ook geen vergadertijger worden. Maar die richting ging het inmiddels wel op. Ik ben toen mijn eigen school begonnen. Ik kon het goedkoper doen, zo berekende ik en heb Floweracademy NL opgericht. Daarmee reis ik de wereld door om daar geïnteresseerden in te wijden in  de kennis van bloemen en planten en de bloemsierkunst. Inmiddels is er ook Floweracademy TV en reisde ik inmiddels door 26 landen.”

Maar nu weer betrokken bij het jubileum van je oude school. “Ja, ik heb er goeie herinneringen aan en verheug me er op oude collega’s en leerlingen weer te zien.”

Lauwe reactie Flora Holland
Wordt het een groots knalfeest? “Nou, we hopen op een gezellig feest in de school zelf. We hebben uiteraard ook aangeklopt bij bedrijven om de reünie bekend te maken. Wat me dan wel verbaast is dat Flora Holland afwijzend reageerde toen we bij hen aanklopten om een bericht hierover te plaatsen. Zij hebben toch altijd profijt gehad van de opleidingen en altijd betrokken bij de kwekers en de handelaren. Ik ben van mening dat de tuinbouwsector groot geworden is dankzij de Aalsmeerse tuinbouwschool.”

Gelukkig zijn er volgens Jansen genoeg enthousiaste mannen en vrouwen, zoals de huidige medewerkers van de school die samenwerken met oud-medewerkers voor een ongetwijfeld geslaagd feest zullen zorgen.

De reünie vindt plaats op zaterdag 1 oktober aanstaande van 15:00 tot 21:00 uur in het schoolgebouw van Yuverta MBO Aalsmeer. Om 15.00 uur komen de oud-collega’s al bij elkaar om herinneringen op te halen en vanaf 16:00 uur zijn de oud-leerlingen welkom.

Wie zich nog wil aanmelden kan dat doen via de website: reunie-125jaar-mbo-aalsmeer.nl. Ook is hier meer informatie over de festiviteiten te vinden.

Foto Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin