Erkenning en herkenning voor kinderen in rouw

Tamara van Schip verloor als moeder van twee jonge kinderen ruim een jaar geleden haar man aan kanker. Ze kwam daarna in een rollercoaster terecht van regelen en tijd voor het besef, rouw en verdriet was er nauwelijks. Haar kinderen hadden en hebben ook behoefte om hun verhaal te vertellen. Het is tenslotte niet niks om een vader te verliezen.

Ze wil afrekenen met het taboe dat leeft rondom rouw en haar kinderen helpen met het verwerkingsproces. “Het moet gestimuleerd worden dat kinderen praten over hun verlies en emoties, in wat voor vorm dan ook,” aldus de jonge moeder.

Om ervoor te zorgen dat de kinderen erkenning krijgen die ze verdienen en herkenning kunnen vinden, organiseert ze activiteitenmiddagen voor kinderen die hun vader, moeder of beide ouders hebben verloren. Dat doet ze in samenwerking met De Binding voor jeugd en jongeren en Monuta Devotio uitvaartverzorging.

Kinderen samenbrengen       
“Kinderen samenbrengen om met elkaar leuke dingen te doen en over je overleden vader of moeder te praten helpt bij de verwerking. Daar ben ik van overtuigd.” Tamara van Schip heeft zelf ervaren hoe lastig het is voor jonge kinderen om hun verhaal kwijt te kunnen. “Mijn dochter van toen zeven kwam onder behandeling van een kinderpsycholoog, maar mijn zoontje van drie werd te jong bevonden voor hulp. Hij zou daar nog geen behoefte aan hebben.” Ze waardeert het werk van professionele hulpverleners, maar betwijfelt het of het echt iets extra’s heeft gebracht.

“Mijn dochter dacht dat ze de enige was waarvan de vader was overleden. Ze zag nooit andere kinderen, laat staan dat ze met hen kon praten hierover. Ze had duidelijk behoefte om andere kinderen te ontmoeten die in een soortgelijke situatie zitten.”

Papa zit in ons hart
Ook haar zoontje van vier praat veel over zijn papa. “Hij gaat er steeds meer over vertellen en wil soms zelfs dood zodat we dan weer met z’n vieren zijn. Ook wordt hij weleens boos als mensen zeggen dat we met drietjes zijn, want nee, papa zit in ons hart, dus zijn we echt met z’n vieren.” Duidelijk voor haar is dat het ook bij deze kleine jongen leeft.

Ze realiseert zich dat rouw een stuk in het leven is dat niet wordt aangeleerd. “Het overkomt je. Kinderen blijven kinderen en hebben een duwtje nodig om ze het vertrouwen te geven dat ze niet anders zijn, maar gewoon normaal. Dat ze hun puurheid in de emotie van vandaag mogen laten zien zonder bang te zijn voor reacties van buitenaf.”

Je bent niet alleen
De bijeenkomsten zijn bedacht met een doel. “Hoe mooi zal het zijn als de taboe die over dit onderwerp heerst in onze maatschappij wordt verzacht door zulke nog prille leventjes te mogen ondersteunen en helpen. Zodat zij ook een eerlijke start kunnen hebben voor de rest van hun leven.” Tamara is ervan overtuigd dat, hoe je het ook bekijkt, er alleen iets positiefs uit kan voortkomen.

“Misschien een vriendschap omdat de kinderen uit Aalsmeer en Kudelstaart komen of gewoon erkenning voor het kind dat het niet alleen is in de strijd die het moet doorstaan. De strijd met de maatschappij, de strijd met leeftijdsgenoten (vooral pubertijd) en de steeds terugkomende herinnering van het verlies, bij alles wat zij voor het eerst gaan doen in het verdere leven. Zij missen een deel van zichzelf de rest van hun leven.”

“Als ze met andere kinderen praten, zullen ze zien dat hun gevoel niet gek is. Ik verwacht ook dat er opluchting zal zijn. ‘Ja, er zijn meer kinderen zonder papa en/of mama.”

Ondersteuning De Binding
Tamara zocht contact met De Binding en plannen voor bijeenkomsten werden gemaakt. Kinderen in de basisschoolleeftijd uit Aalsmeer en Kudelstaart kunnen elkaar ontmoeten en hun ervaringen met elkaar delen tijdens een aantal activiteitenmiddagen bij De Binding in Kudelstaart. De middagen bestaan uit sport en spel, toneel en knutselen. Maar er wordt ook  een verhaaltjeshoek gemaakt met vrolijke en verliesboekjes, een herinneringsboek gemaakt en een collage geknutseld.

Lenneke Heijjer, coördinator van De Binding, staat achter dit project. “We hebben er goed over nagedacht en zien ook dat er behoefte is bij jonge kinderen om op een ongedwongen manier met elkaar in contact te komen. Wij stellen hiervoor graag onze locatie, hulp en kennis op het organisatorische vlak ter beschikking. Tamara zelf zal de middagen gaan begeleiden en afhankelijk van het aantal deelnemers, al dan niet met onze hulp.”  

Monuta Devotio
De uitvaartzorgorganisatie die actief is in deze regio steunt het project financieel. Alies de Lange en Ronald Koster kunnen zich helemaal vinden in de gedachten en de aanpak van Tamara. “Iedereen gaat weer anders met rouwverwerking om. Kinderen kunnen van elkaar leren en bovenal herkenning vinden in andere verhalen.” Beiden zijn van mening dat dit project een positieve bijdrage zal leveren aan de verwerking van het verlies en de toekomst van de kinderen.

Ouders of verzorgers die denken dat het interessant voor hun kind of kinderen kan zijn, zijn welkom op een informatieavond voorafgaande aan de bijeenkomsten. Deze vindt plaats op woensdag 4 februari om 19.30 uur in de locatie van De Binding aan de Graaf Willemlaan 3 in Kudelstaart.

Bijeenkomsten
De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en worden gehouden op 18 en 25 februari, 11 en 25 maart, 8 en 22 april, 6 en 20 mei en op 3 juni. In de maand juni wordt het project afgesloten met een nachtje weg.

De kosten bedragen € 1,50 per middag voor een gezonde snack en iets te drinken. Voor opgave en/of informatie kunt u terecht op de website van De Binding. Of bellen naar (0297)326326.

Ilse Zethof

Foto: initiatiefneemster Tamara van Schip (zittend) is blij dat Lenneke Heijjer (links) van De Binding en Alies de Lange en Ronald Koster van Monuta Devotio het project omarmd hebben. (foto Ilse Zethof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel