Eet smakelijk met Centennial

Hotel Chariot (Foto archief AV/Arjen Vos)

Dat de restaurants gesloten zijn, wil niet zeggen dat de keukens helemaal stil liggen. Veel horeca-ondernemers bedachten in deze coronatijd een afhaal- dan wel bezorgconcept. In onze wekelijkse culinaire serie kreeg onze verslaggever Leni Paul een maaltijd bezorgd door het eveneens aan de Oosteinderweg gelegen restaurant Centennial. Ze verdiepte zich niet alleen in de dis maar ook in de geschiedenis van de eetgelegenheid.

Ooit deed het Chariot Hotel aan de Oosteinderweg dienst als school. Om precies te zijn, op 1 april 1917 werd hier de christelijke school met in totaal 96 leerlingen geopend. Toen de school in 1971 uitweek naar de Machineweg was het gebouw beschikbaar voor andere doeleinden. In 1998 kocht de uit de Aalsmeerse kruideniersfamilie stammende Jan Koster, gesteund door zijn vrouw Carmen die een eigen Japanse toyoharipraktijk runt, het pand en verbouwde hij het ietwat saaie gebouw tot een riant eigentijds hotel, later aangevuld met restaurant.

Koster, als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder thuis in de wereld van de hoekmannen, beurskoersen en AEX-indexen, wierp zich samen met zijn vrouw op het plan om bij het hotel een restaurant te bouwen. In korte tijd groeide het Restaurant Centennial uit tot een druk bezocht culinair trefpunt in Aalsmeer en wijde omgeving.

Restaurant, hotel en…rondvaartboot
Koster (62): ”De hotelgasten konden hier in de directe omgeving eigenlijk alleen naar een snackbar. In 2009 begonnen we daarom met Centennial. Naast de hotelgasten hebben we inmiddels een groot aantal bezoekers uit Aalsmeer en van ver daarbuiten. Ook hebben we sinds 2012 onze overdekte eigen rondvaartboot, vorig  jaar vervangen door een moderne aluminium boot.”

Zowel Jan als zijn vrouw houden nauwlettend de tijdgeest in het oog. “We wilden bijvoorbeeld het terras vergroten voor de steeds groeiende klantenkring en dat is mede door de mentale steun van wethouder Van Duijn gelukt. Ook binnen hebben we intussen een en ander aangepast.“

Jan Koster liet zich enkele jaren geleden ook graag horen in de plaatselijke politiek. Hij noemde die interesse in een interview uit die jaren “ontspanning, net als hardlopen”. Zo poneerde hij destijds het plan van de Zijdstraat vooral een woonstraat te maken; een toeristisch straatje met veel horeca en bijvoorbeeld een klompenmakerij. We zullen ons in dit artikel verder beperken tot de culinaire geneugten die er in restaurant Centennial worden geboden.

Grote faam
”Ja, en toen kwam corona en moesten we oog hebben voor de veranderende tijd. Zoals diverse andere restaurants hebben we sinds enkele weken de bezorgservice en brengen we de hele week maaltijden thuis. Vanaf het begin liep dat heel goed en de eerste week noteerden we al een aantal van 180 bezorgde maaltijden.”

AalsmeerVandaag kon kiezen uit de uitgebreide menukaart. De keus was moeilijk en omdat het een zonnige lentedag was met bijna mediterrane temperaturen besloten we het licht en luchtig te houden. Met het ruime aanbod van vleesgerechten waaronder de vele spareribs gerechten en de Black Angus hamburgers, onder andere bereid op de houtskoolgrill, verwierf het restaurant in de loop der jaren grote faam, evenals met de uitzonderlijk goede collectie wijnen die tot wijnkenner uitgegroeide Koster in de loop der jaren verzamelde.

Beroemdheden
Zoals gezegd besloten wij tot een zonnige maaltijd en kozen we voor carpaccio, vergezeld van stokbrood en huisgemaakte kruidenboter. Carpaccio is geen oeroud gerecht, pas in 1950 presenteerde een zekere Cipriani, kok in de befaamde Harry’s Bar in Venetië zijn gasten voor het eerst dit uit dun gesneden lende rundvlees bestaande gerecht. Onder de vele beroemdheden zoals Hemingway en Chaplin was ook een bekende Italiaanse aan bloedarmoede lijdende gravin en volgens de kok bleek carpaccio een uitstekend geneesmiddel te zijn. Carpaccio deze avond ook voor ons en gecompleteerd met knisperende salade, zeer smakelijke zelfbereide kruidenboter, met een gulle hand gestrooide pijnboompitten over het geheel en daarnaast het perfect gebakken stokbrood komt er geen gedachte meer bij ons op aan de aan bloedarmoede lijdende Venetiaanse gravin.

Verse oogst
We houden het helemaal gezond en kiezen daarna voor de Salade Centennial, een zeer gevarieerd samengestelde combinatie van diverse soorten sla, sliertjes komkommer, geraspte worteltjes waarbij de feta goed combineert met de verse oogst aan rauwe groente. Apart daarbij wordt een heerlijke zelfbereide saus geserveerd waarin de aioli een smakelijke, maar bescheiden rol speelt. Zover ons bekend is Restaurant Centennial het enige Aalsmeerse restaurant waar men voor de niet alcoholisch ingestelde gasten graag gezonde, niet alledaagse dranken presenteert zoals vers ter plekke bereid granaatappelsap met citroen of kokosnoot.

Dan kunnen we kiezen uit de vele toetjes. Het wordt moeilijk. Kiezen we voor de cheesecake, de chocolademousse of toch weer voor onze favoriet, de tiramisu? Gezien het bescheiden aantal calorieën van onze twee voorgaande gerechten vol vitamines willen we ons aan een copieus dessert te buiten gaan. We kiezen voor tiramisu, een verleidelijke lekkernij, na de carpaccio ook weer oorspronkelijk afkomstig uit Italië. De letterlijke vertaling luidt: ’trek mij omhoog, maak mij blij’. Nou, aan die spreuk moeten ze in het door corona zwaar getroffen Italië wel vaak hebben gedacht.

Wij dromen weg bij deze perfecte tiramisu, die ons, evenals de andere gerechten, in passende verpakking door een vrolijke, keurige jongeman precies op de afgesproken tijd thuis werd aangereikt.

De moeite waard om hopelijk binnenkort eens aan te schuiven op het terras bij Centennial. En laat die maaltijd dan ook maar voorafgaan met een boottocht op de overdekte gerieflijke rondvaartboot door het plassengebied van Aalsmeer-Oost.

Tekst Leni Paul, foto’s Arjen Vos en Centennial

Eén reactie

  1. Heeft meneer Koster ook vegetarisch?, zal wel niet de gemiddelde Faregater. Is denk ik een vlees eter. Maar een goed flesje wijn maakt een hoop goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel