Eerste buurtmaaltijd smaakt naar meer

Chef-kok Marius omringd door vrijwilligers

Door: Arjen Vos. “Laten we het gewoon een keer proberen, we gaan wel zien hoe het loopt.” Die woorden werden vorige week donderdag in praktijk gebracht in Buurthuis Hornmeer waar zo’n 40 mensen uit de omliggende wijken met elkaar aan tafel gingen. De organisatie kijkt terug op een geweldige eerste keer en is zo enthousiast dat het gelijk drie nieuwe data heeft geprikt voor de volgende buurtmaaltijden.

Terwijl de gasten vanaf een uur of vijf gedoseerd binnen druppelen, wordt er in de keuken al een paar uur gewerkt aan de voorbereidingen voor het driegangenmenu. Onder leiding van de in de Hornmeer woonachtige chef Marius helpt een koppeltje enthousiastelingen met de ‘mise en place’. Bloemkoolroosjes loshalen, preireepjes snijden, peperkorrels malen. In grote pannen staat de groente voor de saus en de soep al lekker te pruttelen en als de chef het commando geeft mag de staafmixer erin. De van oorsprong Roemeense Marius levert bepaald geen half werk. Met uitsluitend verse ingrediënten en oog voor detail bereidt hij een maaltijd die niet alleen gezond is maar er ook nog fantastisch uitziet. Op de soep een topping van eetbare bloemetjes en het hoofdgerecht wordt afgemaakt met verse peper, gesnipperde paddenstoelen en een scheutje olijfolie.

Improvisatie
Het initiatief van de maaltijd is afkomstig van Ellen Schilders die in de Haarlemse wijk Molenwijk al twee jaar lang met een groep mensen iedere week een maaltijd voor de buurt bereidt. “Dat is zo geweldig dat ik dat ook graag in Aalsmeer wilde doen want door samen te eten zorg je voor verbintenis met elkaar. Ik heb daarom Joëlle en Manon van het buurthuis benaderd die gelijk enthousiast waren,” aldus Ellen aangeeft dat er wel improvisatie nodig was omdat er pannen en andere keukengerei tekort was en de ruimte in de keuken wat aan de krappe kant bleek, “dat kan wel wat efficiënter worden ingericht.”

De organisatie is ook blij met de steun van Participe en de gemeente die in de persoon van wethouder Willem Kikkert aanwezig was om een hart onder de riem te steken en gelijk een vorkje mee prikte.

Vol lof
Ook Joëlle Rosenboom van het buurthuis is enthousiast. “Onze doelstelling met alle activiteiten is het verbinden van mensen. Dat is met deze eerste buurtmaaltijd fantastisch gelukt. Ik heb mensen gesproken die aangaven volgende keer hun buren mee te nemen. Ook de reacties van de gasten zijn positief, ze zijn allemaal vol lof en vonden het eten heerlijk. Het is natuurlijk makkelijk, je kunt zo aanschuiven, hoeft niet zelf te koken en dan hebben we ook nog een chef-kok in huis die vers en gezond eten maakt.”

De komende maaltijden zijn op 23 april, 28 mei en 25 juni. Aanmelden kan via info@buurthuishornmeer.nl. Kosten bedragen €7,50.

(Foto’s en film: Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Wat een mooie verslaggeving van een geweldige avond: super initiatief, lekker eten, nieuwe mensen leren kennen, mooie gesprekken, kortom genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel