Eerbetoon Fokker Four boven Aalsmeer

Door: Mariëlle Wegman. Wie zaterdagmiddag een ronkend geluid hoorde en omhoog keek, kon zomaar de zogeheten Fokker Four over zien vliegen. Zaterdag was het de 14de mei, de dag waarop het 82 jaar geleden is dat Rotterdam plat gebombardeerd werd. En dat verklaart gelijk de overvliegende formatie.

Op verschillende plaatsen werd stilgestaan bij deze, voor Rotterdam, rampzalige dag. Zo was er ook bij het CRASH-museum bij Fort bij Aalsmeer van alles georganiseerd. De Fokker Four, in bezit van Stichting Fokker, vloog een paar rondjes Aalsmeer – en in het bijzonder over het fort – in de zogenaamde Four Finger Formation of Viervingerformatie. Deze vlucht was een eerbetoon aan slachtoffers en helden van de Tweede Wereldoorlog.

Op sociale media bleek dat de toestellen niet onopgemerkt bleven. Kan ook niet anders. Met het prachtige weer bevonden veel mensen zich buiten, en het ronkende geluid van de vier vliegtuigmotoren trok makkelijk de aandacht.

Naast elkaar
De Fokker Four bestaat uit vier toestellen van het type S11. Het type werd pas na de Tweede Wereldoorlog (1946)  in productie genomen, en in totaal zijn er 101 van gebouwd. De S11 is een zogenaamde ‘Instructor’, waarbij instructeur en leerling in het toestel naast elkaar konden zitten. Het toestel diende als de opvolger van de sterk verouderde tweedekker ‘Tiger Moth’.

Voor de vliegtuigfanaten onder ons, op de toestellen zijn duidelijk de registraties waarneembaar: E14, E39, E27 en E29. In de tegenwoordige registraties verhoudt zich dat tot: PH-AFS, PH-HOG, PH-HOL en de PH-HOK.

Foto’s Mariëlle Wegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin