Niet lullen, maar poetsen. In de kern was dat afgelopen donderdag de boodschap van directeur Ger de Jong van afvalbedrijf De Meerlanden aan ondernemers die 'duurzaam' willen ondernemen. “Consultants inschakelen om grote plannen te maken? Niet doen. Begin gewoon. Zet in je jaarplan van 2014 twee of drie nieuwe ideeën. Zet iets in gang en hoop op een vliegwieleffect. Lukt iets niet, jammer dan. En pak het volgende aan,” luidde de oproep van De Jong.
In de Aalsmeerse galerie Sous-Terre was de Meerlanden-topman gastspreker op een feestelijke bijeenkomst van de vijf Amstelland-gemeenten die samenwerken in duurzaamheid. Daar werd voor het eerst de tweejaarlijkse Duurzaam MKB Award Amstelland uitgereikt. Die werd gewonnen door Kragtwijk Catering uit Amstelveen, een bedrijf dat zowel het bedrijfsleven als particulieren desgewenst van eten voorziet – verantwoord eten, volgens eigen zeggen.
Denken in kansen
De jury was unaniem. Het drie minuten durend, vlammend praatje dat vertegenwoordigers van de vijf genomineerde bedrijven ieder moesten houden, bracht de beslissing. Volgens voorzitter Sharona Ceha van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, die zich met haar twee jurycollega's verdiept had in de aanmeldingspapieren en de informatie op de bedrijfswebsites, proefde je in de woorden van Joost Kragtwijk dat duurzaamheid ingebakken zit bij Kragtwijk Catering.
Kragtwijk zag zijn (familie)bedrijf als “spil” tussen zijn leveranciers – boeren en vissers – en de consument. “We maken lekker eten en we beseffen dat we jullie brandstof bepalen. Dan moeten we ook zorgen dat jullie de juiste brandstof krijgen,” sprak hij de kleine zeventig belangstellenden uit de zaken- en organisatiewereld toe. “Duurzaamheid is een opgave, maar wij denken in mogelijkheden en kansen.”
Liefde voor wereld
De juryvoorzitter vond dat duurzaamheid bij de cateraar “dichtbij hun hart” zit en “authentiek” is. Daar gaat het in haar ogen precies om: om de “passie” voor duurzaamheid. Haar eigen overtuiging ventileerde ze meteen ook maar: “De enige innovatie is duurzame innovatie.” Zo niet, dan besta je als bedrijf over 10 jaar niet meer. “Het gaat allemaal over liefde. Alles is liefde. Liefde voor de wereld en voor wat we willen nalaten,” zei Ceha, op het pathetische af.
Elke gemeente had uit eigen midden een bedrijf genomineerd voor de MKB-award. Voor Aalsmeer was dat FIQAS Software. Naast Kragtwijk waren het verder Scholte & De Vries-Estoppey uit Diemen, Van Zaal uit Uithoorn en Passend Afscheid uit Ouderkerk. Het was “appels met peren” vergelijken geweest. “We vinden ze alle vijf een topper,” oordeelde de juryvoorzitter.
Digitaal factureren
Dat gold dus ook voor FIQAS, dat naast de hoofdprijzen (Passend Afscheid kreeg een eervolle vermelding) greep. Net als de anderen hield directeur Rob Geleijn een pleidooi voor de manier waarop zijn onderneming met duurzaamheid omgaat. Als sterke punten van FIQAS noemde hij digitaal factureren en de waarde die het bedrijf hecht aan goede werkomstandigheden voor de medewerkers. “Zodat ze kunnen zijn wie ze willen zijn.” FIQAS is continu bezig de “eigen duurzaamheid te verbeteren”, vertelde Geleijn. “We geven ook veel terug aan de maatschappij, zoals sport- en jeugdverenigingen en scholen.”
Hoe keek de jury tegen FIQAS aan? “Echt uitstekend dat alles digitaal is,” stelde Ceha. Maar dat vond ze aan de andere kant ook “logisch”. Ze noemde het Aalsmeerse bedrijf als “lichtend voorbeeld” in de omgang met de lokale samenleving. De jury miste echter het nieuwe, flexibele werken. Thuis werken en zo minder reiskilometers maken was dan ook haar tip. “En denk aan ledschermen en zonnepanelen.”
Award voor inwoner
Het ondernemersfestijn werd niet het feest dat het regionale samenwerkingsverband op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober voor ogen had gehad. De opkomst was beneden de verwachtingen en het uitgebreide programma was nogal saai verpakt. Zelfs een aansprekende gastspreker als de 'verduurzaamde' topkok Jonathan Karpathios was ditmaal bleekjes.
Wethouder Rik Rolleman, gastheer van de bijeenkomst, deed weinig moeite er iets bijzonders van te maken. In zijn korte inleiding kondigde hij aan dat er ook volgend jaar een Duurzaam Award Amstelland wordt uitgereikt. Maar dan voor de 'meest duurzame' inwoner van Amstelland.
Tandje bij zetten
Wethouder Ria Zijlstra van Uithoorn, voorzitter van de duurzaamheidstak van de Amstelland-gemeenten, stelde in haar openingswoord vast dat de gemeenten “net bezig zijn” in hun streven om in 2040 energieneutraal te zijn. “We zijn er nog niet,” zei ze, met gevoel voor understatement.
Iemand in de zaal vroeg zich af of dat streven “niet te voortvarend” is. “Het is niet erg voor de troepen uit te lopen,” reageerde de wethouder. “We kunnen het halen als we de schouders eronder zetten. Of het gaat lukken, weet ik niet zeker. We moeten wel een tandje bij zetten.”