Duurzaam Doen Dag, uitstekend initiatief minder in uitvoering

Insectenhotel maken tijdens de Duurzaam Doen Dag (foto Ton van Eenennaam)

Door: Joop Kok. Zaterdag 21 mei organiseerde stichting Nieuw Aalsmeer de Duurzaam Doen Dag in het raadhuis van de gemeente Aalsmeer. Er zouden verschillende kramen zijn met voorbeelden van individuele, lokale en landelijke initiatieven die als voorbeeld en inspiratie zouden kunnen dienen om de omgeving, de tuin en het huis wat duurzamer te maken. Klimaatverandering en een groeiende schaarste aan grondstoffen dwingen de mens om maatregelen te nemen. Verduurzamen is pure noodzaak als wij als mensheid nog willen voortbestaan. Gelukkig groeit dat besef en vinden er op dat gebied allerlei interessante ontwikkelingen plaats.

Met een portie gezonde nieuwsgierigheid vertrok ik op tijd van huis. De openingsspeech wilde ik niet missen. Buiten voor de trappen van het raadhuis stond een kraam vol huisvestingsmogelijkheden voor insecten, vogels en vleermuizen. Ideaal om op laagdrempelig niveau de aandacht van ouders en kinderen te trekken die sowieso al in de natuur geïnteresseerd zijn. De gemiddelde Aalsmeerder schat ik toch net iets anders in, die is meer geïnteresseerd in wat het kost en wat het oplevert. Maar wie weet, wachtte mij binnen een lokale installateur die eens haarfijn zou uitleggen waarom ik nu juist voor zijn duurzame energie oplossing zou moeten kiezen.

Geen Aalsmeers installatiebedrijf
Bij binnenkomst werd de sfeer van buiten voortgezet, een kraam over de invulling van boomspiegels, een ander over de voortgang van het voedselbos in Kudelstaart, maar geen Stokkel, Hoekwater of welk ander Aalsmeers installatiebedrijf dan ook die kon laten zien waartoe men voor wat voor bedrag in staat is. Zelfs Sienergie, de Aalsmeerse stichting op het gebied van energieadvisering, ontbrak. En de opening, waarvoor ik me extra had gehaast, bleek er niet te zijn.

Coöperatieve Tuinbouwbank
Alle reden voor u als lezer om te denken dat u niets heeft gemist, maar wie weet denkt u er na dit artikel anders over. Er waren een paar stands waar ik al pratend met standhouders en ondersteuners veel plezier en inzicht opdeed. Neem die van de RABO, hun doel was het nu juist wel om met behulp van een programma belangstellenden duidelijk te maken wat verduurzaming voor hun eigen woning aan woonlasten met zich mee zou brengen. Niet alleen kijken naar de kosten, maar ook naar wat het oplevert. Buiten dat praktische deel om ontstond ook een gesprek over waar de RABO anno 2022 voor staat. Via de lokale voorloper, De Coöperatieve Tuinbouwbank, was het mijn bank geworden en ik wilde wel eens weten of er nog iets van dat coöperatieve gedachtengoed was overgebleven.

“Juist als coöperatieve bank hebben we oog voor wat er in de regio leeft en zien we het belang van samenwerken. Wacht ik zal u wat voorbeelden geven,” vol enthousiasme stak de medewerker van wal en beloofde mij na afloop van het gesprek wat informatie toe te sturen. Bij thuiskomst las ik dat nergens in Nederland de economie harder groeit dan in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), maar dat op het gebied van brede welvaart, zoals inkomen, gezondheid, woongenot of kansengelijkheid van inwoners, de regio onder het landelijk gemiddelde scoort. De balans was zoek, vond de Rabo en startte een onderzoek dat uitmondde in zeven aanbevelingen om economische groei en brede welvaart samen te laten gaan op weg naar een duurzame en inclusieve economie. Bijvoorbeeld bedrijven en burgers meer betrekken bij de transitieopgaven, niet economische groei maar de mens centraal stellen en meer aansluiting zoeken bij onderwijs voor de banen van morgen. In een infographic is dat als volgt weergegeven:

Infographic van de Rabobank

Praat er vooral tegen
Na deze boeiende maar wat abstracte conversatie, werd het tijd voor wat aardsere sferen, iets waar mee je ook zelf aan de slag kan. Groenzaden liggend op een tafel riepen dat beeld wel op. Toen ik er op afstapte werd ik door een uiterst vriendelijke man van Groendak-coach ontvangen. Hij vroeg me of ik geïnteresseerd was in het vergroenen van mijn schuur, uitbouw of platte dak. “Nou, meer in hoe het werkt,” antwoordde ik. “U kent de voordelen? Een groen dak ziet er gewoon mooi uit, levert verkoeling op in de zomer, biedt voedsel aan insecten en vogels, kan via een speciale onderlaag wel tot 40 liter per vierkante meter water vasthouden en vermindert fijnstof, denk aan Schiphol. Bovendien gaat de dakbedekking veel langer mee.” Wanneer ik met mijn vingers door de sedumplantjes woel, komt zijn hoveniershart tot leven. “Daar zitten wel 12 verschillende soorten planten in. Leuk om dat te zien groeien, om het te verzorgen, praat er vooral tegen, het ontspant.” Op zo’n moment vind ik het jammer dat ik zelf niet aan de slag kan gaan, ik heb een balkon en dat staat al helemaal vol met planten en ja, ik praat daar tegen.

Water slaat een brug
Buiten had een roll-up banner me al duidelijk gemaakt dat ook Zeilfort Kudelstaart aan deze DDD mee doet. Goed initiatief, met oog voor de geschiedenis en hedendaagse wensen en vraagstukken zal het fort een enorme verduurzamingskuur ondergaan. Met name het element water zal een brug slaan tussen het verleden en het heden. Vroeger als element ter verdediging, nu als element ter beleving. Denk daarbij niet alleen aan de nieuwe bestemming als nautisch zeilfort, maar ook aan het zichtbaar maken van de vroegere waterbassins, aan waterprojecties tegen plafond en wanden en het op een educatieve manier zichtbaar maken van hoe belangrijk water voor de mens is.

Pee to tea
Aan de hand van tekeningen, maquettes en montage foto’s legde de Liefde mij op een vriendelijke manier de laatste ontwikkelingen uit. Ter ondersteuning van zijn plannen liepen er ook twee specialistische vrijwilligers rond. Een daarvan was de Kudelstaartse Josieke Koridon. Zij was onder de indruk gekomen van de plannen van de Liefde en heeft hem toen haar kennis aangeboden om tot een duurzame wijze van bedrijfvoeren te komen. De ander was Peter Scheer, directeur Semilla Sanitation, die drie jaar geleden was gevraagd om deel te nemen aan een brainstormsessie van hoe je het zeilfort circulair kan maken. Met gebruik van techniek geïnspireerd op de ruimtevaart, weet hij poep en plas te hergebruiken. Prachtig passend bij het thema water, maar jammer genoeg geen beelden van hoe dat in zijn werk gaat om van een glass to pee tot een glass to tea komt.

Alvorens op te stappen praatte ik nog even met Theo Bergonje, één van de leden van Stichting Nieuw Aalsmeer. Hij vertelde me dat ze op 1 juni starten met het project Groene Daken samen met de Groen-dak coach. Via de wijkraden en diverse media zal daar aandacht aan worden gegeven. “Hou de website in de gaten.”

Meer foto’s van Ton van Eenennaam in de gallery onder de advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel