Druk op de ketel houden voor kachels en aggregaten in Oekraïne

Schoolkinderen in een ruimte met een kachel van de hulporganisatie

Door: Arjen Vos. Terwijl we Nederland een ouderwetse kwakkelwinter beleven is het in Oekraïne een stuk kouder. Al is het voor het door oorlog getroffen land een meevaller dat de temperaturen slechts rond het nulpunt schommelen en niet heel ver in het rood zakken. Dat neemt niet weg dat het zonder gas en elektra flink afzien is. Nog altijd worden er daarom door verschillende hulporganisaties generatoren ingezameld en acties gevoerd voor de aanschaf van kachels.

De Aalsmeerse hulporganisatie ‘Help Oekraïne’ die kort na het uitbreken van de oorlog werd opgericht, heeft het er nog steeds druk mee. Al is wel onlangs besloten om de stichting op te heffen en samen te gaan met de organisatie Lifeline Ukraine om zo meer impact en armslag te genereren.

In lokale ‘fabriekjes’ worden kachels gemaakt

55 Vrachtwagens
Marius Dekker, voormalig directeur van bloemenexportbedrijf De Gooijer International (DGI), heeft het razend druk met het coördineren van alle acties. Tussen de verschillende afspraken door maakt hij graag tijd om wat over de hulporganisatie te vertellen. “Iedere week rijdt er minstens één vrachtwagen vol hulpgoederen naar Oekraïne. In totaal zijn er sinds het begin van de oorlog al 55 vrachtwagens die kant op gegaan en ziet het er voorlopig niet naar uit dat dit minder wordt. Nog altijd worden er kledingstukken, dekens, levensmiddelen, generatoren en medische goederen ingezameld op verschillende locaties. Dat moet worden uitgezocht en verzendklaar worden gemaakt dus blijft er nog genoeg werk te doen,” aldus Dekker die destijds bij DGI veel zaken deed met het getroffen land en mede daardoor een warm kloppend hart heeft voor de mensen aldaar.

Energietoeslag
De meeste aandacht ging de laatste tijd uit naar het verzamelen en vervoeren van generatoren en een oproep geld te doneren voor kachels. Allebei de acties zijn volgens Dekker een groot succes maar toch is het volgens hem van belang de druk op de ketel te houden omdat de nood ongekend hoog blijft. “We hebben van veel mensen een donatie van 190 euro gekregen waar we heel blij mee zijn. Dit bedrag van de energietoeslag was precies de prijs die we voor een kachel moeten betalen. In totaal hebben we nu meer dan twee ton opgehaald en daarmee ruim 1200 kachels kunnen aanschaffen en uitdelen. Het mooie van dit soort houtkachels is dat je erop kunt koken. Daarbij is het voor de economie ter plekke goed dat we ze in Oekraïne laten maken. Drie verschillende fabriekjes zijn er continu mee bezig.”

Dankbaar voor kachels
Er is volgens Dekker nauw contact met lokale organisaties om te zorgen dat de kachels op de juiste plaatsen terecht komen. “Ook op dit moment reist oprichter van Lifeline Ukraine weer drie weken door Oekraïne om al onze partner organisaties te bezoeken. In een filmpje dat Lifeline Ukraine gemaakt heeft, is te zien dat de kachels bij scholen, weeshuizen, ziekenhuizen en gezinnen worden afgeleverd en dat de dankbaarheid daarvoor reusachtig is. Een druppel op een gloeiende plaat zijn de kachels beslist niet. Elke kachel is voor iedere gebruiker uiterst welkom en de fabriekjes blijven produceren zolang er vraag is.”

Vol inzetten op aggregaten
Naast de warmte van een kachel is ook elektra in het geteisterde land een eerste levensbehoefte geworden. De Russische raketten schakelden diverse stroomcentrales uit zodat veel mensen zijn aangewezen op stroom via een aggregaat. De eerder gedane oproep om generatoren beschikbaar te stellen heeft via AalsmeerVandaag ruim tien exemplaren opgeleverd. In totaal zijn er zo’n 70 stuks in Oekraïne bezorgd. Maar Dekker hoopt op veel meer. “Straks in mei is een kachel voor de warmte minder hard nodig dan elektriciteit dus willen we daar vol op inzetten. We weten dat mensen een generator aanschaffen als back-up, of als ze een huis bouwen of verbouwen, maar dat deze na de oplevering vaak in een schuur verdwijnt. Daarom willen we die mensen oproepen om hun apparaat beschikbaar te stellen. In Oekraïne kunnen ze die heel goed gebruiken.”

Klik hier voor de website van gofundme om te doneren

Foto’s: stills uit film

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel