Donkere wolken boven Feestweek

Dit beeld zit er dit jaar niet in (foto archief AV)

Door: Klaas Leegwater Het ziet er niet goed uit voor de Aalsmeerse Feestweek en andere festiviteiten die in de eerste helft van september op de agenda staan zoals ‘Vuur en Licht op het water’ en de Pramenrace. Gisteren lekte via NOS, RTL-nieuws en andere landelijke media uit dat het kabinet vandaag zal besluiten om de huidige coronamaatregelen voor eendaagse festivals of evenementen vanwege een nog te lage vaccinatiegraad niet te versoepelen maar te verlengen tot 15 september. Voorzitter René Martijn van de Feestweek en Mike van der Laarse van ‘Vuur en Licht op het water’ willen nog niet op de zaken vooruit lopen.

Geen verdere versoepeling betekent dat eendaagse evenementen alleen onder strikte voorwaarden zijn toegestaan. Buiten (of in een open tent), zonder vaste zitplaats met maximaal 750 bezoekers . Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag) kunnen tonen. De 1,5 meter afstand kan dan worden losgelaten. Andere mogelijkheid is met een vaste zitplaats, dan geldt dat tweederde van de reguliere capaciteit gebruikt mag worden. Ook  hierbij is een coronatoegangsbewijs nodig om de anderhalve meter afstand los te laten.  

Beren op de weg
Beide opties lijken op voorhand niet goed werkbaar voor de Feestweek die in een tent (capaciteit ongeveer 1500 personen) op het Praamplein van 5 tot 11 september georganiseerd wordt met bekende artiesten als Tino Martin, Rolf Sanchez, Jeroen van der Boom en André Hazes. Een zeer groot deel van de toegangskaarten is in de voorverkoop al verkocht. Door de beperkingen zal een deel van de bezoekers geen toegang krijgen. Hoe moet je dat oplossen? Met een loting? Of het totale evenement cancelen?

René Martijn, voorzitter van de Feestweek, wil donderdagavond niet ingaan op alle beren die na vanavond hoogstwaarschijnlijk op de weg zullen verschijnen of praten over mogelijke afgelasting. “Ik wil er echt nog niets over zeggen, ik wil eerst horen wat Rutte vrijdag te vertellen heeft. Daarna zullen we in overleg met de gemeente een beslissing nemen. En wie zegt dat alle verhalen die nu in de media verschijnen kloppen? Ik moet het nog zien, misschien komen er wél versoepelingen.”

Doemscenario
Die gereserveerde houding neemt Mike van der Laarse ook aan. De mede-organisator van ‘Vuur en Licht op het water’: “Ik wacht eerst af wat vrijdag door de regering besloten wordt, daarna is er een meeting met verschillende instanties.” Het festijn op het water, gepland op 4 september, is geen afgebakend evenement. Elk jaar stromen een paar duizend bezoekers uit alle hoeken en gaten toe naar de randen van de Westeinderplas in Aalsmeer en Kudelstaart. Toegangspoorten zijn er niet, gratis entree. Iedereen dicht tegen elkaar staart men naar de pracht en praal in de lucht, mensen controleren op een vaccinatiebewijs of negatieve test is onmogelijk. 

Van der Laarse, die al maanden met veel andere betrokkenen bezig is met de voorbereiding op het in de verre omtrek aansprekende evenement wil nog niet denken aan een doemscenario. “Wellicht komt er een oplossing, we zullen zien.” Is verschuiven van het vuurwerkfeest naar de tweede helft van september een mogelijkheid? Dan is waarschijnlijk wat betreft de coronaregels meer mogelijk. Van der Laarse: “Daar heb ik nog niet aan gedacht.”

Op de tocht
Aan de populaire Pramenrace zullen dezelfde bezwaren kleven. De carnavalsoptocht in de Aalsmeerse sloten en meren op 11 september trekt jaarlijkse duizenden enthousiaste toeschouwers. Ook het Flowerfestival dat normaal gesproken in juni wordt georganiseerd en door corona werd uitgesteld naar eerst augustus en nu mogelijk in september zou plaatsvinden staat op de tocht. En zo zijn er nog wel meer Aalsmeerse festiviteiten waarvan het doorgaan deze zomer vrijwel zeker op losse schroeven is komen te staan. 

Bij annulering door de coronamaatregelen krijgen de festival/evenementen-organisaties 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift en ontvangt men de rest als lening. Vanavond om 19.00 uur vindt de persconferentie plaat waarin premier Rutte uitleg geeft over mogelijke versoepelingen of verlenging van de coronamaatregelen.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Vacature: Junior Teeltspecialist Schenkeveld

Lees volgend bericht

Nieuwe navigatie moet leiden tot minder hinder


2 Reacties

  • Wat jammer dat een lage vaccinatiebereidheid onder sommige bevolkingsgroepen (bijbelbelt, allochtoon) moet leiden tot de voorzetting van beperkende maatregelen.
    Iedereen die het wil, heeft een vaccinatie gehad. Dat moet toch het moment zijn om de samenleving weer te openen?

  • Goedemorgen Wil graag weten welke maat ik voor het zwarte lederen jasje moet nemen! Het is toch wel echt leer voor die prijs? En zijn de mouwen een beetje ruim want die zitten nog wel eens strak! Gr W Jongkind.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *