Dodenherdenking in Centrum, Oost en Kudelstaart

Op drie plaatsen in de gemeente wordt vanavond stilgestaan bij de Nationale Herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Volgens traditie zijn er zowel in Centrum, Oost als Kudelstaart officiële bijeenkomsten. Iedereen is van harte welkom, waar ook.

Herdenking Centrum
Deze bijeenkomst op het Raadhuisplein vindt plaats bij de gedenksteen voor de gevallenen bij de ingang van het gemeentehuis. Om 19.35 uur start de plechtigheid met muziek van Sursum Corda. Om 19.40 uur arriveert de stoet met daarin locoburgemeester Ad Verburg, afgevaardigde van de gemeenteraad René Martijn, afgevaardigden van de ANBO John Olthof en Loek van Keulen namens de Aalsmeerse ouderen en leerlingen van basisscholen De Hoeksteen en De Wegwijzer namens de jongeren; en familieleden van de gesneuvelden.
 
Tussen 19.45 en 20.00 uur luiden alle kerkklokken. Om 19.45 uur lezen leerlingen Chayenne Remijn, Isabel van der Drift, Christina Been, Kenzo Roos, Davey Bogers, Pieter Camfferman, Mieke Ezink en Tessa Giannakopoulos gedichten voor. Aansluitend houdt de locoburgemeester een korte toespraak.
 
Om 19.59 uur wordt de taptoe geblazen door Anneke Wies-Blom waarna om 20.00 uur de twee minuten stilte volgen. Met het Wilhelmus wordt de stilte verbroken. Na het volkslied worden vredesduiven losgelaten en is er tijd voor het leggen van kransen en bloemen bij het monument. Rond 20.15 uur wordt er koffie geschonken in het gemeentehuis. Daar is ook de bijzondere documentaire te zien over Aalsmeer in de Tweede Wereldoorlog, onlangs speciaal gemaakt voor leerlingen van de groepen 8 uit het basisonderwijs.

Herdenking Kudelstaart
De herdenking in Kudelstaart vindt plaats bij het monument Propeller aan de Schweitzerstraat in Kudelstaart. Om 19.30 uur start de plechtigheid met muziek van muziekvereniging Flora onder leiding van Erwin ter Bogt en een welkomstwoord door Hans Vonk namens de Dorpsraad Kudelstaart.

Daarna is er muziek en zijn er voordrachten door de leerlingen Rick Kuntzel, Jelle de Bruin en Lotte Zethof van OBS Kudelstaart. Ieder jaar verlenen groepachtleerlingen van deze school hun medewerking aan de herdenking. Ook zijn er voordrachten van andere Kudelstaartse kinderen, Romy van Miltenburg, Jamie van Doorn en Estelle Meerwaldt.

Om 19.45 uur verzorgt Wilma Alink-Scheltema als afgevaardigde van het gemeentebestuur een toespraak, gevolgd door muziek en om 19.59 uur de taptoe door Franka du Pau. Om 20.00 uur de twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus en kransleggingen. Ter afsluiting zijn de aanwezigen uitgenodigd om mee te gaan naar het Dorpshuis voor koffie en thee.

Herdenking Oost
De herdenking vindt plaats bij het monument Hell’s Fury aan het plantsoen aan de H. Buismalaan en start om 19.20 uur met muziek van Sursum Corda. Om 19.30 uur is het welkomstwoord door Marcel de Nijs van wijkbestuur Oosteinde, gevolgd door zang door het Aalsmeers mannenkoor Con Amore en gedichten van kinderen uit Oosteinde, Evi Bom, Daniëlle Lohuis en Anthea van der Wiele.
 
Om 19.50 uur houden Dirk van Willegen en Ton Smit als afgevaardigden van het gemeentebestuur een toespraak waarna Con Amore weer zingt. Om 19.59 uur is de taptoe door Jean Pierre Grannetia, gevolgd door de twee minuten stilte. Daarna het Wilhelmus en kransleggingen en het dankwoord door Marcel de Nijs. Na afloop is iedereen welkom voor koffie in brede school De Mikado.
 
De gemeente verzoekt iedereen om tijdens de algemene stilte de bezigheden te staken, stil te staan en geluiden te vermijden. 
 
Foto's: (boven) vlaggen halfstok vandaag in de Snoekbaarsstraat (foto Jaap Maars); (overige) archieffoto's van de herdenkingsplechtigheden vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel