Hergo van Ginkel, directeur van basisschool de Hoeksteen en beoogd directeur van fusieschool Triade, legt zijn werkzaamheden neer. Dat maakte het bestuur van de school gistermiddag bekend. Als reden wordt gegeven “een verschil in inzicht tussen Van Ginkel en het bestuur over de koers en tempo van de fusie”.
De brief, ondertekend door bestuursvoorzitter Sytske Feenstra van VPCO De Basis, viel de ouders rauw op het dak. Twee weken geleden nog was er de feestelijke onthulling van de nieuwe schoolnaam op de voetbalvelden van FC Aalsmeer. De plek waar de nieuwe school in 2018 wordt geopend. De stemming was vrolijk en uitgelaten. Uit niets bleek dat Hergo van Ginkel, die als spreekstalmeester fungeerde, er het bijltje bij zou neerleggen.
Punten
Van Ginkel laat in een verklaring, die gisteravond aan de ouders verstuurd is, weten dat er verschillende punten zijn waarop hij met het bestuur van mening verschilt. Het gaat daarbij om de identiteit van de nieuwe locatie, de wens van het bestuur om vanaf de start een integraal kindcentrum (IKC) te vormen met Solidoe en het invoeren van een nieuw onderwijsconcept.
Met het noemen van de identiteit van de nieuw te bouwen locatie als eerste punt, lijkt Van Ginkel aan te geven dat dit voor hem het zwaarste weegt. “Het bestuur wil in gesprek met Solidoe tot een nieuwe identiteit komen. Daarin is het mogelijk dat de protestants-christelijke identiteit anders vorm krijgt of verdwijnt. Mijn visie is dat we eerst onze uitgangspunten vaststellen en daar onze nieuwe identiteit op baseren,” aldus Van Ginkel.
Samenwerking
Verder hikt de directeur aan tegen de wens van het bestuur om in augustus 2018 als één organisatie samen met het kinderdagverblijf van start te gaan. “Nee,” zegt Van Ginkel, “eerst moet de fusie tussen de schoolteams van De Hoeksteen en De Wegwijzer plaatsvinden, daarna kunnen we kijken hoe we de samenwerking met Solidoe vormgeven. Dat zou kunnen leiden tot een IKC maar het kan ook zijn dat we het samenwerken beperken tot praktische zaken en ieder een eigen organisatie blijft.”
De invoer van een vernieuwend onderscheidend onderwijsconcept is het derde struikelblok. Waar Van Ginkel pleit voor stapsgewijze veranderingen vanuit het huidige concept, zou het bestuur een nieuw concept zo snel mogelijk willen invoeren. Genoeg redenen voor Van Ginkel om daar geen verantwoordelijkheid voor te dragen.
Verontruste ouders
De commotie die zijn besluit teweeg heeft gebracht is groot. Zowel bij het personeel als bij de ouders. Een groep verontruste ouders kwam gisteravond bij elkaar om de zaak te bespreken en een koers te bepalen in deze kwestie. Hergo van Ginkel is volgens de ouders een zeer geliefde directeur die ze liever niet zien vertrekken.
“We willen heel graag weten hoe andere ouders erover denken en hebben een emailadres geopend waar mensen hun reacties op kwijt kunnen,” aldus Jeroen Meeuwis namens deze groep. Mogelijk dat de reacties als een soort petitie aan het bestuur zullen worden aangeboden. Voorts wordt er nagedacht over het organiseren van een bijeenkomst om de zorgen te delen en te inventariseren wat er bij de ouders leeft. “We hopen dat ook het bestuur dan aanwezig is om vragen te beantwoorden,” aldus Meeuwis.
Het bestuur was niet bereikbaar voor commentaar. De Basis laat middels een antwoordapparaat weten dat het kantoor alleen van maandag tot donderdag open is.
Vanaf 1 januari 2016 zal Van Ginkel niet meer werkzaam zijn voor de school. Zijn taken worden overgenomen door adjunct-directeur Kees van der Giesen.
Foto's (boven): Hergo van Ginkel bij de feestelijke onthulling van de nieuwe naam op 25 november. (Foto 's archief AV)
234