Dictee zet Aalsmeer op de kaart

Dat de inschrijving in mum van tijd vol zat, was al een teken aan de wand. Het dictee is populair. Deelnemers aan de eerste lustrumeditie van het Groot Aalsmeers Dictee kwamen lang niet alleen uit Aalsmeer. Genoteerd als plaats van herkomst werden Ermelo, Leiden, Breskens…

Niet vreemd dat de ‘overall’ winnaar geen Aalsmeerder was. Huib Boogert uit Goes ging er vrijdagavond in ‘Het Wapen van Aalsmeer’ met de hoofdprijs vandoor.
 
Het was voor het vijfde jaar in successie dat het Groot Dictee in Aalsmeer werd georganiseerd. De eerste twee jaar in Het Boekhuis in de Zijdstraat. Daar was het idee ook ontstaan als een-tweetje tussen Constantijn Hoffscholte en zijn medewerkster Angèl. Maar de winkel werd al snel te klein waarna het evenement met een groeiend aantal deelnemers verhuisde naar ‘Het Wapen’.
 
Alle deelnemers, zo’n 50 in totaal betaalden 25 euro inschrijfgeld waarbij behalve het dictee ook een dinerbuffet en een drankje inbegrepen was. De stilte was hoorbaar toen oud-burgemeester Hoffscholte van wal stak en het door oud-winnares Annemarie Braakman geschreven dictee dicteerde.
 
Oude spelling
Ruim een uur verder is het dictee drie keer voorgedragen en mogen de pennen worden neergelegd. De ontlading volgt. Mensen zoeken elkaar op om te evalueren. Theo van der Hoek en Jan Willem de Wijn, deelnemend in het team ‘stichting Oud Aalsmeer’ zeggen te lang van school te zijn om de spellingsregels exact te kunnen toepassen. Een mooi excuus. De gemiddelde leeftijd ligt vanavond niet veel lager dan die van de twee heren. “Als we teveel fouten hebben, zeggen we dat we vanwege ‘Oud Aalsmeer’ de oude spelling hanteerden,” aldus de deelnemers.
 
'Shoot-out'
Maar zo slecht deed Oud Aalsmeer (Jan-Willem de Wijn, Annigje Leighton, Karin Eveleens) het helemaal niet. Het team werd gedeeld eerste met team JOB van de Doopsgezinde gemeente (Marnel de Haan, Mariska de Graaf, Ageeth Vieveen). Na een ‘shoot-out’ werd JOB de winnaar. Het CDA (Ronald Ganzeboom, Hermen de Graaf, Annik van Berlo), vorig jaar nog eerste, belandde nu op de derde plaats.
 
Bij de liefhebbers werd de top-drie gevormd door Ronald Ganzeboom (9 fout), Miekje Hoffscholte (11 fout) en Mariska de Graaf (12 fout). Gemiddeld aantal fouten bij deze categorie was 23.
 
Bij de specialisten was de winnaar Huib Boogert met slechts één fout (Golf van Biscaje ipv Biskaje) die de hoofdprijs won. Hij werd op de hielen gezeten door Rein Leentfaar, Pieter van Diepen, René Dijkgraaf en Rob Boersma met allen 3 fouten.
 
Nomaden
Dat er een aantal ‘vreemde eenden in de bijt’ zaten bij een Aalsmeers dictee, wekte aanvankelijk verbazing. Organisator Constantijn Hoffscholte vindt het echter geen probleem en ziet het zelfs als een eer dat mensen van verre komen. “Er is  een hele groep van ‘Dictee-nomaden’ die dit als een sport zien en overal in het land mee willen doen. Al zijn ze niet bij ieder dictee even welkom. Het gaat bij ons niet om de prijzen maar om het plezier,” aldus Hoffscholte. De winnaar mocht een Aalsmeers pakket vol plaatselijke producten mee naar huis nemen.
 
Op de website van de dicteespecialisten staat ook een verslag van het evenement.
 
Foto's van boven naar beneden: Concentratie bij de deelnemers, onder: De jury kijkt de gemaakte dictees na. Hieronder: Joost Hoffscholte leest het dictee voor.
Foto's Arjen Vos (AV)
 
Hieronder het dictee zoals voorgelezen door oud-burgemeester Joost Hoffscholte
 
Vreemde veranderingen
 
Verandering is in al haar facetten een rijkgeschakeerd begrip: zij kan geleidelijk ontstaan door minuscule aanpassingen die er bij tijd en wijle insluipen, maar zij kan ook rigoureus zijn en à la minute ontstaan.                                                                       
 
Een nieuwe woon- of werkomgeving is meestal enerverend en soms een ondoordachte keuze: zie de quasi-intellectueel die tot over zijn oren verliefd wordt en met zijn maȋtresse halsoverkop naar Guinee-Bissau vertrekt.                                                                       
 
Uniek is de intrigerende roeping van de West-Friese arts-assistent die zijn werkgebied verlegt van een academisch ziekenhuis in de Pyreneeën naar Sierra Leone om aldaar een panacee te ontwikkelen voor ebolapatiënten.
                                                                                                                                   
Veranderingen kunnen daarentegen ook worden opgelegd van buitenaf en zodoende voor stresssituaties zorgen: denk aan een acute evacuatie als gevolg van excessief natuurgeweld of na de ontsnapping van een grizzlybeer in de dierentuin.
                                                                                                                       
Onfortuinlijk kan verandering ook zijn: zoals voor de presentator die vlak voor de liveshow zijn coiffeur vroeg om een coupe soleil, maar fluorescerend oranje haar kreeg toen de kleurstof en de waterstofperoxide bleken te zijn verwisseld bij wijze van eenaprilgrap.  
                                                                                                                       
Inspirerend is het bizarre levensverhaal van de atleet die zijn hardloopcarrière abrupt moest beëindigen na een dwarslaesie, maar daarna goudenmedaillewinnaar werd bij het rolstoeldansen in De Kwakel.
                                                                                                           
En wat te denken van de gemillimeterde luitenant-ter-zee die na een akkefietje stante pede zijn congé kreeg en vervolgens besloot zijn rentree te maken op een majesteitelijk cruiseschip in de Golf van Biskaje?
 
Jaloersmakend zijn de chronische koukleumen, ook wel overwinteraars genaamd, die na tweede kerstdag een lastminuteaanbieding naar Andalusië boeken om daar maandenlang te bivakkeren in fuchsiaroze villa’s, geflankeerd door bloeiende bougainvilles.
                                                                                                                                   
Dichter bij huis is er verandering door de herinrichting van de Zijdstraat met achtentwintighonderd vierkante meter meer winkelruimte en vierendertig nieuwe appartementen die spic en span zijn: een nieuwbouwproject waarin het authentieke Boekhuis mooi geïntegreerd is.                   
 
Dicteeschrijven is geen sinecure en na deze mogelijk zenuwslopende queeste, waarin uw talenkennis en schrijfvaardigheid werden beproefd, sluit ik af met het credo: “oost west, thuis best”.(oost is ook goed)
 
Tijdens de biënnale voor haute couture in Genève liep de schoenenfetisjist op flatteuze brogues, maar moest door een EHBO’er opgevangen worden in een amorfe bedoeïenentent toen hij onderuitging op de catwalk.
                                                                                                                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel