De laatste gasten…

Gastvrouw Tineke de Koff en de (voorlopig) twee laatste stamgasten in Café Sportzicht.

De mededeling dat alle horeca vanwege corona de deuren moest sluiten, sloeg ook in Aalsmeer in als een bom. Ze hadden precies een half uur de tijd om de drastische maatregel uit te voeren. Een rondje langs verschillende eet-, drink- en overnachtinggelegenheden maakt duidelijk dat de lokale ondernemers zich grote zorgen maken.

De schrik zit er goed in bij Rob Ojevaar van Restaurant Oh! aan de Ophelialaan. Als hij, zoals werd voorgeschreven, om exact 18:00 uur zijn restaurant heeft gesloten en een briefje aan de deur heeft gehangen met uitleg, zit hij met het voltallige personeel verbouwereerd aan de bar. Het huilen staat hem nader dan het lachen. “Wat we hier in zes jaar tijd hebben opgebouwd kan in de komende drie weken zomaar worden afgebroken,” zegt hij, “er waren nog geen gasten binnen toen het bericht binnen kwam. Maar er stonden wel reserveringen. Niet zoveel als anders. De mensen zijn deze tijd toch al een beetje voorzichtig met uitgaan.”

Meelevende visboer
Dat de boodschap rauw op zijn dak viel is overduidelijk. “Waarom niet vanaf morgen? Al onze voorbereidingen waren al gedaan.” Ondanks deze tegenslag is hij wel blij met medeleven dat hij krijgt: “van verschillende kanten wordt al gevraagd of er iets van onze voorraad kan worden overgenomen. Net krijg ik een berichtje van de visboer uit de straat die aanbiedt om de vis terug te kopen. Dat is wel weer mooi.”

Bij grillroom De Ophelia knippert het lichtgevende bordje ‘Open’ nog rond de klok van zes. Een paar mensen aan een tafeltje zijn bijna uitgegeten. De eigenaar heeft geen behoefte een reactie te geven. De schakelaar wordt omgezet, het licht gaat uit.

foto Laurens Niezen Fotografie

Gratis milkshakes
Aan de overkant bakt King Lao zijn voorlopig laatste friet. Exact om zes uur sluiten lukte kennelijk niet vanwege nog lopende bestellingen. Zelfs richting half zeven komen er nog mensen binnen. De laatste klanten hebben geluk. King Lao deelt gratis milkshakes uit. “Anders moet ik het straks allemaal weggooien, daar heeft niemand iets aan.”

Doodgeslagen
In de Sportlaan is het stil bij café Sportzicht van Ben en Tineke. De korte tijd die er was om te sluiten, weerhield Ben de Koff er niet van om een kleurrijk postertje te printen wat op de ramen geplakt is. Binnen leegt Tineke de kassa en wordt de bar schoongeveegd. Twee vaste gasten nemen alle tijd voor de laatste ronde. Met een halfvol glas al doodgeslagen bier proberen ze nog wat tijd te rekken. “Wij zijn alleenstaand, wonen hier in de buurt en zoeken hier elke dag de gezelligheid op. Dit is eigenlijk onze woonkamer. De komende tijd moeten we maar bij elkaar op bezoek,” aldus een van de twee.

Café te koop
Terwijl Tineke vlijtig een doekje langs de bar haalt spreekt ze hardop haar gedachten uit. “We zullen zien of we hierdoor heen komen. Van wat we dagelijks omzetten, betalen we onze medewerkers. We hebben geen buffer om lang op te teren. Misschien staat er over drie weken wel een café te koop,” aldus de gastvrouw. Ook echtgenoot Ben heeft zich inmiddels aangesloten: “Ik heb net deeltijd WW aangevraagd voor onze vier medewerkers. Hopelijk komen we er zo doorheen.”

In de Dorpsstraat is het eveneens kommer en kwel. Hotel Aalsmeer heeft zowel het restaurant als het hotel per direct gesloten. “Het is te ingewikkeld om het hotel open te houden en geen ontbijt te kunnen serveren. daarom hebben we besloten maar helemaal dicht te gaan,” laat Mellanie Arkesteijn weten.

Tekst en foto’s Arjen Vos

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel