‘De eerste keer was gewoon één groot feestje’

Voor de 27e keer schoof Anna-Maria Mantel aan bij een collega van Radio Aalsmeer. Dit keer face-to-face met Esther Sparnaaij die van alles heeft met radio, kinderen en fotografie. 
 
Programma: Ik hou van Holland, elke woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur
Functie: presentator
Beroep: fotograaf, MBTI-trainer
 
Sfeer: Open haard bij restaurant Welkom Thuis, ‘I love you Baby’ op de achtergrond, thee en wij, soep zonder morsen. 
 
Waarom maak je radio?
Het was een stille droom van mij om journalist te worden. Ik vind het leuk om dingen te vertellen. Niet per se over mijzelf. Radio was mijn afstudeerrichting. Ik heb journalistiek gestudeerd en communicatie. Ik deed er in mijn huidige leven niets mee. In de Baccarastraat werd ik ooit geïnterviewd door mijn achterneef. Hij zat bij Radio Aalsmeer. Ja, die studio kwam heel rokerig op mij over, wel knus en gezellig.
 
Ik was zo slim om een vriendin mee te nemen. Het was het programma 'Ondernemerscafé'. Dat doet Peter al jaren. De tweede helft van het programma mocht ik mijn vriendin een paar vragen stellen. Ik kreeg te horen: 'Wat doe je dat leuk!' Nee, ik was niet zenuwachtig. Ik vond het enig. 
 
Eerst een kinderprogramma
Ik ben niet zo goed in de tweede viool spelen. Daarom vond ik het tijd voor een eigen programma. Ik vind kinderen leuk, ik fotografeer ook kinderen. Dat werd toen het programma 'Let's Go to the Disco'.  
 
Ik deed op de vrijdag al de kinderdisco voor stichting Jeugdbelangen. Iedere eerste vrijdag van de maand. Dat was in de Proosdijhal met honderd kinderen! Zo ontstond de naam van het radioprogramma 'Let's Go to the Disco'. Dan konden de kinderen eerst naar Radio Aalsmeer luisteren en daarna naar de disco. 
 
Iedere week live. Het format was een klas in de uitzending, een live optreden van een kind dat een liedje zong en de uit-agenda van Kim. Er zijn dus drie zangleraressen in Aalsmeer, wist je dat? De techniek werd gedaan door Joey Kaandorp.
 
Eerste keer radio maken was gewoon één groot feestje met vijf van die kinderkopjes aan tafel die helemaal zaten te genieten. Daar deed ik het voor. Ik vond het briljant. Dat is toch helemaal geweldig?
 
Wat heeft Radio Aalsmeer je gebracht?
Een uitbreiding van mijn kennissenkring. Een verrijking. Ik leerde heel andere mensen kennen. Geestdriftige mensen met passie voor radio maken. Wat ik voor fotografie heb, hebben zij voor radio maken. Ik heb mensen leren kennen met een hele andere achtergrond dan ik. 
 
Wat is 'Ik Hou van Holland'? 
Een uur lang Nederlandstalige muziek. Vanaf nu aan de hand van een thema. Deze week is het thema lopen. Ik moet ook nog de techniek doen. 
Cock Bareuh en programmaleider Marcel van der Velde zijn mijn leraren. Ze zijn technisch en hebben geduld. Dat ik überhaupt nu weet hoe de knoppen werken, dat komt door deze mannen. 
 
Van Cock Bareuh kreeg ik een muziek encyclopedie, dat is een boek met alle namen uit de Nederlandse muziek. Marcel is een beetje van: “Ga maar doen. We gooien je gewoon in het diepe en we gaan achteraf wel praten hoe het is gegaan.” Dat vind ik prima.
 
Ik ga de thema's vernieuwen. Interviews met mensen uit Aalsmeer en Kudelstaart. Ik hou van dingen vertellen. Thuis heb ik overal notebooks in alle kleuren. Ook samen met mijn oma van 90 heb ik een boekje. Ze is zo lief. Ze maakt met niemand ruzie. Ze vind dat iedereen gelijk heeft. Oma vertelt en ik schrijf. Waarover? Gewoon over de dingen van de dag.
 
Wie zijn je Radio Aalsmeerhelden?
Ik vind Ron Leegwater heel goed. Ik luister graag naar het Vrijdagavondcafé. Ron weet wat hij doet. Het gaat over Aalsmeer, je kan wat winnen, altijd leuke gasten. Leuke items ook. Deborah Bothe met haar twitternieuws bijvoorbeeld. Ik vind Robbert ook heel leuk van Radio Revue. Robin Schouten heeft de perfecte sound. De radiojingle die hij heeft ingesproken voor de vrijdag is geweldig. 
 
Wat is je radioblunder
Dat je vergeet door te starten. Dat je een stukje wit hebt, geen geluid dus.
 
Zou je zonder radio kunen? 
Omdat ik fotografie over zou houden wel. Ik vind radio ook leuk. Het is allemaal journalistiek. 
 
Wie zijn je landelijke radiohelden?
Als ik de kans krijg dan luister ik op zaterdag naar Spijkers met Koppen. Door de week in de morgen vind ik Giel Beelen energiek, omdat hij enthousiast is en zich inzet voor de Nederlandse muziek.
 
Wat is je lievelingsliedje? 
Madonna leeft in het nu. Zo vrolijk. Ik vind dat zo een grappig nummer. Het is heel knap, ze vindt zichzelf aldoor opnieuw uit. Ze is als pop die weer een vlinder wordt en weer een rups etc.
 
Tekst Anna-Maria Mantel, foto Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel