Dat kan ook: bloemen als smaakmakers

Fort Kudelstaart wordt dit weekend tijdens het Flower Festival een bruisend gebeuren. Behalve de vele bloemrijke taferelen die zich hier aandienen, kan men genieten van muziek, kunst en eten en drinken. Evenals vorig jaar is chef-kok Marc Eveleens van Culiworks aanwezig om te laten zien en proeven wat je allemaal met eetbare bloemen kunt doen. Eenmaal bij hem langs geweest, gaat u waarschijnlijk met andere ogen naar uw tuin kijken.
 
Samen met de Ron Rietsema, chef van het restaurant in het AZ-stadion, zorgt Eveleens dit weekend voor een onvergetelijk en spraakmakend evenement bij het Fort. Er wordt een gezellig terras ingericht, een luifel geplaatst en tal van bijzondere en lekkere gerechten gepresenteerd. Rietsema is specialist op het gebied van ‘watermeloen kerven’. Van de roodgroene vrucht creëert hij de prachtigste bloemfiguren. U zult versteld staan.
 
Smaakmakers
Zonder het te weten eet u misschien al regelmatig bloemen. Verwerkt als kruiden of gewoon in zijn geheel. Sommigen zijn we zo gewoon gaan beschouwen dat we er niet eens meer bij stil staan. Bloemkool en artisjok bijvoorbeeld. Of kruidnagel en kappertjes. Bloemknoppen als smaakmakers. Marc Eveleens gaat er alles over vertellen en er vooral voor zorgen dat u als bezoeker de smaak van bloemen te pakken krijgt.
 
“De toevoeging van bloemen in gerechten is begonnen als decoratie maar heeft zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld richting eetbaarheid,” vertelt de kok, “de paarse bloem van de bieslook is prachtig decoratief maar ook gewoon lekker om te eten.”
 
‘Stofdonzig’
Er zijn volgens Eveleens vele bloemen waar je niet direct aan denkt om eens lekker je tanden in te zetten. Waarbij eerder de associatie met geur gelegd wordt dan met smaak. Lavendel is daar een voorbeeld van. “Lavendel heeft een mooie smaak, beetje zuur, radijsachtig en een stofdonzige smaakbeleving. Al kan het ook de suggestie geven dat je zeep eet.” Net als de Oost-Indische kers is Lavendel volgens Eveleens prima geschikt om door een salade te verwerken. “Of subtiel in kleine stukjes door een appeltaart.”
 
Giftig
De chef wil wel een kanttekening plaatsen als het gaat om het eten uit eigen tuin, uit het wild of uit de berm. “Je moet wel goed weten wat je doet,” zegt hij, “niet zomaar alle bloemen eten die je tegenkomt want er zitten ook giftige bij. De bloem van de aardappel of de stengel van de paardenbloem. Daarbij kunnen ze aangetast zijn door dieren of uitlaatgassen.”
 
De bezoeker zal het zaterdag en zondag allemaal te horen krijgen.
 
Klik voor het complete overzicht van het Flower Festival op de advertentie hieronder.
 
Foto: Marc Eveleens was ook vorig jaar bij het Fort aanwezig. (Foto archief AV)
 
(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel