‘Dames mogen een begonia nooit op de tocht zetten’

CAV directeur Willem Maarsen met sigaar, inpakker Cor Beumer en presentator Evert Garretsen

Door: Arjen Vos. In de film van de maand juli toont de stichting Oud Aalsmeer deze keer een rolprent van de Centrale Aalsmeerse Veiling (CAV) uit 1957. De voice-over is onder de indruk van zoveel kleur en geur in de veilinghallen. “Dit is natuurlijk een onderwerp voor kleurentelevisie maar ja, we wilden u deze beelden niet onthouden omdat we op de kleurentelevisie nog wel een jaar of tien moeten wachten,” zo horen we hem halverwege zeggen. Hij had exact gelijk want de kleuren tv deed in 1967 zijn intrede.

Toch zijn de zwartwit beelden van de half uur durende documentaire zowel informatief als vermakelijk. Met name dankzij de interviewtjes van VARA presentator Evert Garretsen die veilingdirecteur Willem Maarse (bijnaam ‘Kop Snert’) voor de lens iets over omzetcijfers laat vertellen. In die tijd helemaal niet vreemd dat hij daarbij een dikke sigaar tussen de vingers geklemd houdt. Op overzichtsbeelden zien we nog veel meer rookwolken opstijgen. Zelfs de opsteker heeft er eentje opgestoken.

Wim Tuning geïnterviewd door Evert Garretsen

Plaatsgenoten
Voor veel Aalsmeerders zijn de heren Tas (Jaap) en Tuning (Wim) bekende namen. Opvallend is dat voornamen destijds niet genoemd worden. Dankzij de scherpe beelden en langzame shots worden er ongetwijfeld nog meer plaatsgenoten herkend. Cor Beumer bijvoorbeeld die stoïcijns bloemen staat in te pakken terwijl voor zijn neus interviews worden gehouden.

Niet bij de haard
Jaap Tas horen we met Aalsmeers accent adviseren dat de dames er vooral aan moeten denken dat ze de cyclamen niet te dicht bij de haard of de centrale verwarming zetten want dan hebben ze er niet lang plezier van. En een begonia mogen ‘de dames’ nooit op de tocht zetten…

Ook komen de heren Van Liempt (Jan) bedrijfsleider en Van Es nog uitgebreid aan het woord. De film is de hele maand juli te zien op de website stichtingoudaalsmeer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin