Dagelijkse duik goed voor gezondheid

Ze worden regelmatig voor gek versleten. Wie gaat er nou midden in de winter een duik nemen in ‘De Poel’? Maar Gon Zethof (56) en Ton Boerlage (67) pareren dit soort schimpscheuten allervriendelijkst. “Sinds we dit dagelijks doen voelen we ons fitter dan ooit en zijn nooit meer verkouden.”
 
Toegegeven: het is ook een bijzonder tafereel. Het stel dat in badkleding de Kudelstaartse Herenweg oversteekt om zich vervolgens via het groene dijkje, de losse keien en het steigertje in het water te laten zakken, vraagt om reacties. Van hun voordeur naar de plas is het hooguit vijftig meter. Maar dat kunnen in vrieskou en herfstbuien toch nog lange meters zijn. “Het koudste moment is de wandeling naar de overkant,” weet Gon.
 
Iceman
Ton en Gon vinden zwemmen heerlijk. Toen ze dit huisje aan de Westeinder betrokken, was het idee om regelmatig te gaan zwemmen snel geboren. “Ik ben bij ‘Iceman’ Wim van ‘t Hof op cursus geweest. Dat ruige van die man sprak mij aan. Van hem heb ik ademhalingstechnieken geleerd en hoe ik me moet concentreren als ik het koude water inga,” aldus Ton.
 
“We zijn in de zomer begonnen,” gaat Gon verder, ”dan zwemmen we in een half uurtje naar de loswal en weer terug. Maar na de zomer zijn we gewoon doorgegaan en dan maakt het ineens deel uit van je dagelijkse routine. Wat wel helpt is dat we het samen doen. Zo motiveren we elkaar om door te zetten.”
 
Erin en eruit
De twee passen de duur van hun dagelijkse duik wel aan de buitentemperatuur aan. “In de winter is het meer minutenwerk. Even erin en dan eruit,” aldus Ton wiens cholesterolgehalte en bloeddruk zijn gezakt sinds ze hiermee begonnen zijn. “Het koude water kan ook bijna pijn doen,” zegt Gon,”alsof je door spelden geprikt wordt. Maar het gevoel na afloop van vitaliteit is heerlijk. Daar doen we het voor.”
 
Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Waning
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin