Dag en nacht in touw voor schoon Surfeiland

Door: Arjen Vos. Door de ongekende aantrekkingskracht van verkoelend water en zonovergoten strand draait afvalverwerker Meerlanden overuren. Twee keer per dag worden de vaste bakken en de extra geplaatste containers op het Surfeiland geleegd en in de vroege ochtend wordt zwerfvuil ‘geprikt’. Ook in de weekeinden als het mooi en warm weer is, gaat dit werk door.

Daar blijft het niet bij, zo laat ons communicatiemedewerker Bas Boone weten: “Sinds een paar weken egaliseren we ook het strand om de vele gaten die gegraven zijn te dichten. Naast de inzet van een trekker met sleepnet zetten we ook een midikraan in om de waterlijn te egaliseren. Dat is in opdracht van de provincie om de waterkwaliteit goed te houden.”

De medewerkers van de afvalverwerker moeten vroeg uit de veren maar dat kan geen straf zijn met de hete nachten van de laatste week. Om 06:00 uur arriveert het eerste team al voor het legen van de bakken en het vegen van het strand. Een uur later verschijnt de midikraan en om 08:00 uur de zwerfvuilploeg van AM Match. Niet zelden is de laatste schoonmaakronde rond het middernachtelijk uur.

Dagpubliek redelijk schoon
Meerlanden doet het allemaal graag maar hoopt wel op de medewerking van het recreërende publiek. “We merken dat het dagpubliek, vooral bestaande uit ouders met kinderen en ouderen, redelijk schoon is. Het meeste zwerfvuil ontstaat ’s avonds. Dan laten mensen glaswerk, bier, wijn en pizzadozen achter. We zouden bezoekers willen vragen om hun afval zoveel mogelijk mee naar huis te nemen als ze zien dat de bakken vol zitten. Of te kijken of er elders nog een bak leeg is. Samen houden we zo het strand schoon,” aldus Boone.

Onze fotograaf Jaap Maars was even matineus als de Meerlanden en schoot rond 06:00 vanmorgen een aantal beelden op het Surfeiland. Zie het resultaat van zijn werk onder de advertentie van Schoonmaakbedrijf De Vries.

 

4 reacties

  1. Ik dacht altijd als het schoon is houdt men het ook netjes, maar het is toch anders lees ik nu.
    De handhavers mogen van mij best boetes uitdelen als ze zien dat mensen rotzooi achterlaten.
    Nu denk men gewoon “het wordt toch wel elke dag opgeruimd🥵⁉️

  2. Is het ook mogelijk voor De Meerlanden eens onder de bomen en bosjes langs de Kudelstaartseweg, Stommeerweg en Zwarteweg een schoonmaakploeg aan het werk te zetten?
    Wel laarzen aan doen hoor, mondkapjes voor en handschoenen aan!

  3. Hoe gaat en moet dat als het plan gerealiseerd wordt rondom het Surfeiland? Niet alleen meer verkeer maar ook parkeeroverlast en een massa vuilnis. Hoe lossen de verantwoordelijke personen en voorstanders dit op?

  4. Deze medewerkers verdienen echt een groot compliment! Iedere morgen als ik aan het zwemmen ben zie ik bezig met een schijnbaar ondankbare taak. Mijn dank is echter groot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel