Coronavirus bereikt Aalsmeer

Coronawaarschuwing op de deur van het Gezondheidscentrum.

Het was niet de vraag òf, maar wanneer het coronavirus in Aalsmeer op zou doemen. Dat moment is inmiddels aangebroken. Burgemeester Oude Kotte maakte dat vanmiddag tijdens een persbijeenkomst bekend. Bij twee mensen is vastgesteld dat ze het griepvirus onder de leden hebben. Zij waren op wintersport geweest in het risicogebied. Om privacyredenen wordt niet bekend gemaakt om wie het gaat en ook niet waar ze wonen. Reden voor paniek is er volgens de burgemeester niet.

“Het onvermijdelijke is ons overkomen,” zo liet Oude Kotte weten om er met klem aan toe te voegen dat we het niet erger moeten maken dan het in werkelijkheid is. “Het virus is niet schadelijk voor gezonde mensen maar het zou wel schade op kunnen leveren wanneer je er op een andere manier mee omgaat dan wordt voorgeschreven. Als je verkoudheidsklachten of verhoging hebt, doe je er verstandig aan binnen te blijven. Raadpleeg pas een huisarts als de klachten zich verergeren.”

Klein houden
Volgens de burgemeester moet voorkomen worden dat iedereen na een niesbui massaal naar een huisarts gaat. “Het neemt ongeveer vier manuren in beslag om te testen of iemand het coronavirus heeft. Laten we proberen het klein te houden.”

De gemeente schaart zich achter de aanbevelingen van GGD en RIVM om de vier belangrijkste maatregelen in acht te nemen. Geen handen schudden, niezen in de elleboog, vaak en grondig de handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken. “Liefst ook nog lichamelijk contact vermijden al is dat in een gezinssituatie wat lastiger,” voegde wethouder Wilma Alink, belast met de portefeuille Gezondheid, eraan toe.

In kaart gebracht
De mensen die nu door het coronavirus ziek geworden zijn, verblijven in thuisquarantaine. Het betreft personen uit twee gezinnen die met elkaar op wintersport waren geweest. Zij kregen afgelopen vrijdag de eerste ziekteverschijnselen waarna zij zich direct hebben gemeld bij de GGD. Vanaf 8 maart zitten ze in quarantaine. In tussenliggende tijd hebben ze beperkt contact buiten de deur gehad. Er is uitgebreid in kaart gebracht met wie het gezin nog meer contact heeft gehad. De overige gezinsleden hebben (nog) geen ziekteverschijnselen.

De burgemeester gaf aan dat het een illusie is te denken dat het wat Aalsmeer betreft hierbij blijft. Nogmaals benadrukte hij dat de ziekte voor gewoon gezonde mensen niet zo spannend is. “Maar dat is anders als je kwetsbaar bent. Daarom een oproep aan iedereen het gezonde verstand te gebruiken, je aan de richtlijnen te houden en niet bij opa of oma op bezoek te gaan als je verkouden bent.”

Tekst en foto’s Arjen Vos

 

 

6 reacties

 1. En deze mensen zijn na terugkomst gewoon gaan werken, kinderen naar school gestuurd? Dan zou het onverantwoordelijk zijn om alleen deze ‘zieke gezinnen te laten nadenken over met wie ze in contact gekomen zijn. Laat mensen zelf nadenken of ze met deze gezinnen in contact geweest zijn, dan heb je minder risico op verspreiding. Dus bekend maken wie.

 2. Hoop niet dat deze mensen nog gewerkt hebben na hun vakantie.
  Onze zoon woont in een tehuis voor gehandicapten in Aalsmeer. Er is daar veel begeleiding die ook in Aalsmeer werkt en woont.
  En hebben deze mensen nog boodschappen gedaan?
  Onze zoon is vatbaar op luchtwegen en is hartpatiënt. We maken ons wel ongerust.

 3. Ik wens de families veel sterkte en beterschap . Maar misschien toch verstandig om de buurt te noemen waar ze wonen. Dan kan die buurt ook iets alerter zijn en elkaar in de gaten houden.deze mensen hebben de pech nu. Maar verzwijg alles dan moeten ze over een week niet zeuren als het een mini olievlekje word. Dan zijn er veel meer de pisang en breid hetnog sneller uit.

 4. Ik zou het ook beter vinden als openbaar zou worden gemaakt om wie het gaat..

 5. Ja lijkt mij ook wel handig om het wel te vertellen.. Vergeet niet dat het Aalsmeer is.. dus nieuws om wie het gaat zal als lopend vuurtje gaan. Ik wens het gezin veel sterkte en gezondheid toe.

 6. Misschien juist wel handig om te vermelden om wie het gaat. Kan de omgeving zelf bepalen of ze risico lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel