Column: ‘Mist’

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Frans Overvliet. Mist, oftewel laaghangende bewolking. Het blijft een bijzonder verschijnsel. Eerst had je nog goed zicht, maar dan rij je de polder in en omringen je plotseling mistvlagen, waardoor je zicht beperkt wordt. En soms kan je zo weinig zien, dat het rijden heel spannend wordt, omdat je de weggebruiker voor je niet meer kan onderscheiden. U heeft zoiets vast wel eens meegemaakt. In dit herfstseizoen gaan we daar zeker weer vaker mee te maken krijgen.

Mist ontstaat trouwens als er veel waterdamp in de lucht zit en de aarde koud genoeg is. Dus als vochtige lucht snel afkoelt of als warme, vochtige lucht zich met heel koude lucht mengt. Daarom ontstaat mist vaak op plaatsen met water. Toen ik deze uitleg over dit bijzondere weersverschijnsel las, moest ik denken aan mist in ‘figuurlijke zin’. Heeft u dat wel eens meegemaakt, dat je in een gesprek zit en je het gevoel krijgt dat er een ‘rookgordijn’ wordt opgetrokken? Je probeert tot de kern door te dringen, maar de ander leidt je daar bewust van af, omdat die kern buiten beeld moet blijven. Ik heb zoiets wel eens meegemaakt met een klant, die ik opbelde over een rekening die maar niet betaald werd. Op een correcte, maar duidelijke manier vroeg ik waarom de factuur nog steeds niet voldaan was ondanks een aantal aanmaningen. En toen gebeurde het. De klant vertelde mij niet waarom er nog niet betaald was, nee hij verweet mij dat ik hem hierover veel te direct benaderde. En dat schoot hem in het verkeerde keelgat. Wat hij deed was mist opwerpen over een zaak die daarvoor nog heel scherp in beeld was gebracht. De uitkomst laat zich raden. De factuur bleef onbetaald en er moest uiteindelijk een incassobureau aan te pas komen.

Mist zorgt voor overlast, een rookgordijn opwerpen ook. Mag ik u een goede raad geven: wees eerlijk, draai niet om de zaken heen en geef ook ruiterlijk toe als je ergens in gebreke bent gebleven. Werp daar geen rookgordijn over op. Anders krijg je vroeg of laat de volle laag over je heen. Want er komt een moment dat de mist verdwijnt en de zaken weer in het volle licht komen te staan. En wat wordt dan van jou en mij gezien?

(Partnerbijdrage Aalsmeer over Hoop)

Frans Overvliet is geboren Leidenaar, samen met echtgenote Annet woonachtig in Kudelstaart waar hij jarenlang als ‘man in het zwart’ rondrende op de velden van RKDES. Nu vooral rondrijdend als chauffeur van ANWB Automaatje. Vader van drie kinderen en trotse opa van twee (bijna drie) kleinkinderen. Actief betrokken bij de Levend Evangelie Gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin