Column: ‘Eten moet je toch’

(Foto ACG)

Door: Marga Heijenk. Er was eens een jood, een moslim en een christen… Menig mop zou zo kunnen beginnen.

Als Aalsmeerse CAMA Gemeente (ACG) leven wij als kerk een beetje een nomadenbestaan. Ooit begonnen in de dansschool van Ruud van het Kaar, ging het verder in De Oude Veiling waarna de kerk de langste tijd in de Groenstrook samenkwam. Tijdens en door corona maakten we de overstap naar de Oosterkerk maar sinds het begin van dit jaar is de Open Hof Kerk nu onze nieuwe stek. Beter gezegd: zalencentrum ‘t Baken wat onderdeel is van dit kerkgebouw. Voor onze geloofsgemeenschap van nog geen 30 mensen, is ’t Baken voor ons een stuk knusser dan de grote kerkzaal waarin we spreekwoordelijk zouden verzuipen. Ons vaste aanvangstijd is 16:00 uur.

Het mooie van zo’n rondreizend bestaan is dat we steeds meer mensen leren kennen en zo aan den lijve ervaren dat kerkelijk Aalsmeer bijzonder gastvrij is. Naar verschillen in beleving, statuten of rituelen wordt niet (meer) gekeken. Steeds meer dringt het besef door dat je als kerken elkaar nodig hebt. Zoals je als mens andere mensen nodig hebt, kun je als kerk ook niet zonder de ander.

We proberen onze samenkomsten zo veel mogelijk creatief in te vullen. Met muziek, getuigenissen een verhaal. Ook houden we met regelmaat een zogenaamde ‘maaltijddienst’ waarbij we onze samenkomst combineren met een diner. Vooral vanuit de gedachte: ‘eten moet je toch’ dus waarom zouden we dat niet met elkaar tijdens een samenkomst doen? Misschien heeft u de uitnodiging om aan te schuiven wel eens in de bus gehad of langs zien komen in de krant. Iedereen die zich geroepen voelt is welkom. Aanmelden hoeft niet, er staat altijd meer dan genoeg op tafel. Daarmee zetten we wel een stap in geloof. Want wat als de hele Sportlaan, Ophelialaan èn Seringenpark ineens tegelijk op hetzelfde idee komen om bij de ACG te komen eten? Zoiets is nog niet gebeurd al gaan we de uitdaging graag aan om dat op te lossen.

Wat we met ons cluppie meemaken zit in het kleine en je moet ervoor open staan om het te willen zien. De tweede keer dat we een maaltijddienst organiseerden, dienden zich verschillende gasten aan. Zo was er een joodse bezoeker die wel vaker komt en steevast een fles Israëlische wijn meeneemt. Ook verwelkomden we een moslimvrouw, gevlucht uit Syrië. Toeval of niet, deze twee mensen belandden bij elkaar aan dezelfde tafel waarbij de moslima zich een wijntje liet inschenken door de joodse man waarna ze met elkaar in gesprek raakten.

Het zijn dat soort ontmoetingen waarvan we als ACG intens kunnen genieten.

Marga Heijenk is import-Aalsmeerse, moeder van vier kinderen, lid van de oudstenraad van de ACG en krijgt energie van het bedenken van nieuwe vormen van kerkzijn.

Aalsmeer Over Hoop is een platform waarin zeven Aalsmeerse en Kudelstaartse kerken vertegenwoordigd zijn. Regelmatig worden evenementen georganiseerd voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en waarmee de kerken hun liefde voor Jezus willen uitdragen. Met regelmaat verschijnen op zondag columns die tot nadenken stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel