Column: ‘Dauwgetrapt of gedauwtrapt?’

(Foto GJO)

Door: Gert-Jan Overbeek. De Kudelstaartse avondvierdaagse is weer voorbij. Van maandag 8 tot en met donderdag 11 mei kon er weer gelopen worden. In routes van vijf of tien kilometer kon een mooi deel van onze gemeente worden ontdekt en wandel je langs plekken waar je normaal gesproken niet komt en soms nog nooit van hebt gehoord. Het Cabaretpad was voor mij zo’n nieuwe weg en een mooie toevoeging op het Corry Vonkpad en de Wim Kandreef.

Een andere wandeling die in ere werd hersteld was dauwtrappen op Hemelvaartsdag. Het dauw lag nog op het gras, toen een groep enthousiaste mensen zich om kwart over zeven verzamelde bij De Spil. Van daaruit werd er in auto’s vertrokken naar het Jac.P. Thijssepark in Amstelveen en het aangrenzende Koos Langwehrpark. Deze langgerekte heemtuin van Amstelveen met zijn vele bruggetjes en waterpartijen is als een groene oase in de Randstad. Veel inheemse planten zijn hier te vinden en ook vele vogels zoals de tjiftjaf en de zanglijster. Prachtig om in deze nog diepe rust te wandelen in dit stukje prachtige natuur. Na een uurtje wandelen was de dauw weg en ging het in de auto’s weer richting De Spil.

Maar waar komt dauwtrappen eigenlijk vandaan? In de eerste eeuw na Christus, vierden de hier wonende Germanen tijdens de meifeesten de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. In het volksgeloof van die tijd was men van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende kracht had. Vandaar dat men op blote voeten liep, zodat de dauw goed zijn werk kon doen. En vroeg er uit dus: voor dag en dauw.

Wat is de reden geweest om dit op Hemelvaartsdag te gaan doen? Veertig dagen na Pasen vieren christenen Hemelvaartsdag. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus veertig dagen na zijn opstanding op paaszondag, naar de hemel terugkeerde. Hij werd opgenomen in een wolk, van oudsher een beeld van Gods tegenwoordigheid. Engelen vertelden de discipelen, dat ze door moesten gaan met het vertellen van de boodschap van Gods Koninkrijk en dat Jezus ook eens weer terug zal komen op de wolken. Dit verhaal werd in beeld gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Het dauwtrappen of ‘hemelvaren’ werd in de 19e eeuw gedaan omdat de dauw op het gras een zuiverende en genezende werking zou hebben. Vermoedelijk stonden mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur ’s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De mensen gingen zo vroeg wandelen omdat de kerkmis ook om negen uur begon en ze voor die tijd terug moesten zijn.

Terug naar de recente Hemelvaartsdag in Kudelstaart. Na aankomst in De Spil lagen er krentenbollen en drinken klaar voor de wandelaars. Dominee Bruwer van de Samen op Weg gemeente vertelde vervolgens het verhaal van Hemelvaart.

Een mooi initiatief dat vast volgend jaar een vervolg krijgt. Wie weet in welke prachtige omgeving er dan wordt gedauwtrapt (of is het dauwgetrapt?)

Ach, hoe je het zegt maakt niet uit. Maar de uitnodiging voor volgend jaar staat.

Gert-Jan Overbeek is actief lid van de Alphakerk die wekelijks op zondag samenkomsten houdt in het Kudelstaartse Dorpshuis. Als vertegenwoordiger van die kerk is hij al vele jaren betrokken bij interkerkelijk platform Aalsmeer Over Hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel