Collecte moet Sinterklaas naar Kudelstaart helpen

Op de website 'Sinterkaas in Kudelstaart' wordt het dorp enthousiast gemaakt voor de intocht. Zaterdag om kwart over twee zet de goedheiligman voet aan de loswal aan de Herenweg. Tenminste… als de financiën het toelaten. Er wordt deze week namelijk gecollecteerd om de kosten van de operatie te dekken. Volgens Raoul van Tol, lid van het organiserend comité, is dat nodig omdat er geen cent subsidie wordt verstrekt voor het kinderfeest.

Een collecte voor de intocht van sinterklaas?
“Inderdaad een collecte voor de intocht van Sinterklaas. De intocht van Sinterklaas in Kudelstaart wordt al jaren georganiseerd door Carnavalsvereniging de Pretpeurders. Deze organisatie, die bekend staat om het organiseren van meerdere evenementen per jaar in Kudelstaart, leeft van de giften van de vele sponsoren. Een evenement als de Sinterklaasintocht kost altijd een hoop geld, en de Kudelstaartse gemeenschap is er altijd toe bereid om dit doel te steunen.”
 
Doen jullie dat ieder jaar?
“Ja, dit is al jaren het geval. Bij het rondgaan van de collecte merk je ook dat de Kudelstaarters al gewend zijn aan de collectanten die een week voor de intocht voor elke deur van Kudelstaart te vinden zijn. Iedereen weet zelf nog wel dat ze aan de loswal hebben gestaan toen ze zelf kind waren of voor hun kinderen of kleinkinderen. Ze weten dat ze de Kudelstaartse gemeenschap een groot plezier kunnen doen met slechts een kleine bijdrage.”
 
Wat kost zo'n intocht nou?
“Een intocht kost vaak al meer dan iedereen verwacht. Zo is er geld nodig voor de 175 kilo pepernoten die Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar meenemen naar Kudelstaart. Deze pepernoten worden weer vervoerd op een echte zeldzame Stoomboot die helaas ook niet gratis is. Het laatste en belangrijkste is misschien wel het cadeau dat de kinderen elk jaar krijgen in het dorpshuis om zo het Sinterklaas gevoel compleet te maken.”
 
Waar wordt het geld voor gebruikt? 
“Zoals al vermeld voor alle kosten die Sinterklaas maakt voor zijn aankomst in Kudelstaart. Boot, snoepgoed, cadeautjes, reclame, hekwerk, muziek, drumband, kleding en een kappersbeurt voor Sinterklaas zelf. Al met al een hele hoop kosten die vaak niet gedekt worden door de collecte zelf. Daarom wordt er door de organisatie ook tot en met 5 december de gelegenheid geboden om Sinterklaas voor een huisbezoek te boeken. Met deze uitstapjes erbij redden de Pretpeurders het vaak net om de begroting sluitend te krijgen. Deze huisbezoeken zijn te boeken via de website.”
 
Draagt Sinterklaas ook een steentje bij?
“Uiteraard dragen Sinterklaas en zijn Pieten ook een steentje bij aan dit geweldige feest. Zo weten ze tijdens hun vele werkuren rond deze tijd genoeg vrije tijd te vinden om deze intocht tot in de puntjes te organiseren. En dit doen ze allemaal uiteraard gewoon vrijwillig.”
 
Gaan de Pieten zelf collecteren?
“De personen die aan de deuren staan, zijn (nog) niet door de schoorsteen geklommen, maar hebben de ambitie om op zeer korte termijn aan de Pietenschool deel te nemen om zo de intocht van Kudelstaart mee te maken. Er is een grote kans dat er zelfs een deel van deze aspirant-Pieten zaterdag al op de boot zitten naar Kudelstaart.”
 
Hoeveel collectanten zijn er?
“Deze week zullen 38 collectanten de Kudelstaartse deuren langsgaan om een mooi bedrag op te halen voor een prachtige intocht op 21 november.”
 
Wordt er tijdens de collecte aan de deur geklopt of gewoon aangebeld?
“Tijdens de briefing van de collectanten is er aangegeven om zoveel mogelijk door de schoorstenen naar binnen te komen. Mocht dit niet lukken dan zullen de collectanten gewoon aanbellen, of wanneer de bel het niet doet: aankloppen.”
 
Mag je ook geld naast je (gezette) schoen neerleggen?
“Dit mag iedereen zeker doen. Maar dan is het altijd de vraag of het geld aan het juiste adres aankomt…”
 
Waar wordt er precies gecollecteerd?
“De collecte zal gelopen worden door heel Kudelstaart. Alle wijken zijn opgenomen in het collecteplan en elke inwoner kan een dezer dagen een vrijwilliger voor de deur verwachten.”
 
Als je de collecte gemist hebt, is er ook een banknummer waarop gestort kan worden?
“Als je de collecte gemist hebt en je wilt echt graag een bijdrage leveren aan het Sinterklaasfeest in Kudelstaart? Neem dan contact op met de organisatie via sinterklaaskudelstaart@gmail.com.”
 
Foto: kinderen maken een selfie tijdens de intocht in Kudelstaart van vorig jaar. (foto archief AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel