Charlie Hebdo – was burgerzaal ooit zo stil?

Was het ooit zo stil geweest in de burgerzaal van het gemeentehuis? Om 18.00 uur vanavond heerste er een volle minuut lang een indrukwekkende stilte. De gedachten van de zeventig aanwezige Aalsmeerders gingen daarin uit naar de acht gisteren vermoorde journalisten van Charlie Hebdo en naar waar zij voor stonden: vrijheid van meningsuiting.

Natuurlijk waren de lokale journalisten op de door de gemeente georganiseerde manifestatie aanwezig, maar ook wethouders, politici, maatschappelijke vertegenwoordigers, ambtenaren, politie en 'gewone' inwoners. Allen in shock door de brute terroristische aanslag op het Franse satyrische weekblad, dat zonder schroom en reserve de wereld de maat nam en daarbij niemand spaarde – ook moslimterroristen en Mohammed niet.

Niet bang laten maken
Voor de minuut stilte had burgemeester Jobke Vonk kort het woord gevoerd. Ze noemde daarbij Aalsmeer “een sociale gemeenschap” met “niet alleen oog voor elkaar maar ook voor de wereld om ons heen”. De samenkomst, net als op vele andere plaatsen in Nederland en Europa, had tot doel “samen onze stem te laten horen” tegen terreur en voor vrijheid van meningsuiting, democratie en respect voor elkaar.

Vonk stelde vast dat je bang laten maken door zulke terreurdaden geen optie is. Integendeel, zo voegde ze eraan toe, “juist nu moeten wij gaan staan voor de waarden van onze samenleving en solidair zijn.”

Hieronder de letterlijke tekst die de burgemeester vanavond namens B&W uitsprak.

Wij zijn 1 minuut stil voor de vrijheid

“Gisteren vond op klaarlichte dag een aanslag plaats op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Twaalf mensen werden in koele bloede neergeschoten. Wij zijn net als de Fransen en de hele wereld geschokt over deze afschuwelijke aanslag. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Het was echter ook een aanslag op de persvrijheid en daarmee op onze vrijheid en de waarden van onze samenleving. Deze aanslag staat helaas niet op zichzelf. Er zijn de laatste tijd verschillende aanslagen geweest tegen de vrijheid en de fundamentele rechten van de mens. 

De aanslag in Parijs raakt ons diep in ons hart, een aanslag tegen journalisten. Het raakt direct onze vrijheid van meningsuiting. Een fundamenteel recht van onze democratie is geschonden. Wij hebben het voorrecht in een vrij land te leven. Dat betekent dat we mogen zijn wie we zijn, ongeacht onze religie, cultuur of geaardheid. Dat betekent dat we mogen zeggen wat we denken. Ook dat wij kritisch mogen zijn, omdat wij geloven dat wij daarmee de waarden van de democratie bewaken. Die vrijheid vraagt ook wat van ons, namelijk dat we tolerant zijn en elkaar respecteren.

De aanslag in Parijs is een terreurdaad van een kleine groep moslimfundamentalisten. Extremisten die het niet eens zijn met de manier waarop wij leven. Wij mogen ons niet bang laten maken door hen, want dat is precies wat ze willen. Juist nu moeten wij gaan staan voor de waarden van onze samenleving en solidair zijn. Solidair met de Fransen die op dit moment hun stille tocht beginnen. Solidair met iedereen die onze waarden deelt.

Aalsmeer is een sociale gemeenschap waarin we niet alleen oog voor elkaar hebben maar ook voor de wereld om ons heen. Daarom zijn wij hier nu bij elkaar. Om samen onze stem te laten horen voor de vrijheid en de waarden van onze samenleving. En met ons vele anderen, op allerlei plekken in Nederland en de rest van Europa. 

Laten wij zo 1 minuut stil zijn en stilstaan bij de mensen die vermoord werden omdat zij zich niet bang lieten maken en bleven staan voor hun vrijheid.

Laten wij met elkaar in gesprek blijven. Met respect en in vrijheid.

Foto's: impressie van de plechtigheid vanavond, met daarbij het tekenen van het condoleanceregister. (foto's Arjen Vos)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel