Carnavalsoptocht Anno 2033

Vele Kudelstaarters waren zondagmiddag de straat opgegaan om de optocht voorbij te zien komen. Door het lekkere weer was het met carnaval gezellig druk langs de route.

Zo’n twintig wagens en groepen zorgden voor een middagje vermaak in de straten van Poelgilderdam. Jong en oud deed mee aan de optocht die in het teken stond van het thema ‘Anno 2033’. Dan bestaan Carnavalsvereniging De Pretpeurders 66 jaar en er werd dan ook veel vooruitgeblikt. 

Schrik van Kudelstaart
Een groep jongeren dacht dat dit het einde van de wereld zou betekenen. Ze liepen dan ook gezellig als ‘de dood’ rond. En weer een andere groep bestond uit oudjes die met rollators en scootmobiels de Kudel Bastards waren. ‘De Kudel Bastards nu al bejaard, maar anno 2033 de schrik van Kudelstaart.’

Er was zelfs een grote rijdende gevangenis bij waarin mannen opgesloten waren, waarop stond er te lezen ‘Anno 2033 zijn vrouwen de baas’.

Geen praalwagens
Natuurlijk is de optocht in Kudelstaart niet te vergelijken met de optochten in het zuiden des lands. Maar de vele vrijwilligers hadden flink de handen uit de mouwen gestoken en hun best gedaan om er iets gezelligs van te maken.

In tegenstelling tot Brabant en Limburg mocht hier wel alcohol gedronken worden in de optocht, wat op straat een vreemd gezicht blijft. Er waren vooral veel jongeren met een flesje bier in hun hand of alcoholische drankjes subtiel overgegoten in een frisdrankfles. En sommigen hadden hem al aardig zitten en wankelden een beetje met de stoet mee. De politie, die wel aanwezig was, heeft zich niet actief bezig gehouden met de controle van jongeren onder de 18 jaar die alcohol gebruikten.

Decibellen
Overal klonk vrolijke muziek, al dachten sommige groepen toch ook dat harde rockmuziek feestelijk was. Blijkbaar moest je de muziek voelen. Spontaan ging er zelfs een autoalarm door af door de vele decibellen.

De dag nadien was het nog goed te zien waar de optocht gereden had, maar veel rommel is er niet te vinden in Kudelstaart. Confetti ligt er wel, met hier en daar een blikje bier of energydrank. Maar het lijkt mee te vallen, al moesten sommige bewoners aan de Bilderdammerweg het wel voor lief nemen dat er in hun voortuin geplast werd.

Nieuwe regels
Na de optocht bleef het nog lang gezellig in Dorpshuis ’t Podium, dat tijdens het carnaval omgedoopt is tot De Dorpstaveerne. Vanaf donderdagavond zorgen het Dorpshuisteam en De Pretpeurders er al voor dat er gezellig gefeest kan worden. Dit jaar voor het eerst met de nieuwe wetten voor het schenken van alcohol. Aan de deur moest iedereen zich legitimeren. Als je boven de 18 jaar was kreeg je een blauw 18+-bandje en was je jonger dan was je bandje roze.

“Het was voor ons, maar ook voor de gemeente best een uitdaging om dit goed in banen te leiden,” vertelt beheerder Cor Brussen. “Voor Aalsmeer was dit het eerste grote feest na de nieuwe alcoholwet, dus voor iedereen was het best spannend.” De organisatie en het bestuur van het Dorpshuis waren hier duidelijk in. “Wij kunnen er wel wat van vinden, maar we hebben ons aan de nieuwe regels te houden.”

Prima verlopen
Niemand wilde het risico lopen een boete te krijgen, zeker het Dorpshuis niet. Een boete voor het verkopen van alcohol bedraagt € 1360, en na een paar boetes kan de horecagelegenheid de vergunning zelfs kwijtraken. En ook de minderjarige riskeert een boete.

“Al met al is alles prima verlopen en niets dan lof over de gemeente die goed met ons mee heeft gedacht. Al was er best jeugd bij die wat teleurgesteld was. We hebben slechts één te jong meisje betrapt op het drinken van een biertje. Er waren wel wat andere incidentjes, maar de beveiliging heeft hier adequaat op gereageerd.” Volgens de beheerder zijn sommige feestvierders zeer creatief in het naar binnen smokkelen van alcohol. “Een beveiliger merkte op dat er bij de kerk een voorraadje alcohol verstopt lag. Het werd weggehaald en de slimmeriken kwamen beteuterd terug.” 

Foto's (Arjen Vos): de optocht trekt deinend en hossend door De Rietlanden (zie ook de galerie hieronder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin