Burgemeester praat morgen in Den Haag over Schiphol

Niet wethouder Tom Verlaan praat morgen in Den Haag mee over Schiphol, maar burgemeester Jeroen Nobel. Verlaan stond eerst op het gastenlijstje van de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu omdat Schiphol in zijn portefeuille zit. Bij nader inzien koos B&W volgens een persvoorlichter voor Nobel aangezien diverse vakgebieden van meerdere wethouders aan bod komen.

De kamercommissie praat woensdag de gehele dag over de nieuwe Luchtvaartnota die het kabinet wil presenteren. Tussen 13.00 een 15.00 uur zijn de 'belanghebbenden' aan de beurt. Ze mogen aanschuiven in de Troelstrazaal, waar een openbaar rondetafelgesprek plaatsvindt (live te zien via deze link; terugluisteren kan niet). Onder hen naast Nobel onder meer de Haarlemmermeerse wethouder Adam Elzakalai van luchtvaartzaken en vertegenwoordigers van Milieudefensie en de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Verlaan zit op de publieke tribune.

Restrictief en rigide
De gemeente heeft een zogenoemde 'position paper' naar de commissie gestuurd met daarin de Aalsmeerse Schiphol-filosofie. Daarin veel woorden over de lusten die Schiphol voor de regio met zich meebrengt. Maar ook de lasten worden uit de doeken gedaan.

De beperkingen die Aalsmeer worden opgelegd worden “zo restrictief en rigide toegepast dat noodzakelijke ontwikkelingen voor de leefbaarheid onmogelijk worden. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn,” aldus het B&W-stuk.

Compensatie
Het huidige systeem van afspraken en rekenmethoden op het gebied van groeiruimte en hinderbeperking moet van Aalsmeer op de helling. B&W pleit voor een nieuw systeem, bijvoorbeeld zoals bij Eindhoven Airport wordt gehanteerd. Daarnaast wil B&W “graag in gesprek over mogelijkheden voor compensatie voor die gebieden waar geen mogelijkheden voor transformatie kunnen worden geboden”.

Het stuk hekelt verder de “restrictieve toepassing van de huidige regelgeving” bij woningbouwprojecten. Daardoor, schrijft B&W, “komen veel kleinschalige projecten niet van de grond”. Daarmee doelt B&W, zonder het met zoveel woorden te zeggen, onder meer op het nieuwbouwproject Helling, waar staatssecretaris Wilma Mansveld begin dit jaar een streep door haalde.

● Het position paper over Schiphol is te lezen op deze pagina van de gemeentesite. Scroll aldaar (ver) naar beneden, naar wethouder Tom Verlaan en klik op 'Raadsbrief inzake Position Paper Aalsmeer'

Portret: burgemeester Jeroen Nobel. (foto AV-archief)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel