Bruggenbouwers nog niet klaar

Het is slecht gesteld met de Aalsmeerse en Kudelstaartse bruggen. Eind vorig jaar werden de Molenvlietbrug en de Machinebrug flink onder handen genomen. Vanwege verkeerde keuzes in het verleden zijn er meer bruggen in de gemeente dringend aan onderhoud toe.
 
Donderdagmiddag werd er vanwege de oplevering van de twee vernieuwde bruggen op de Aalsmeerderweg een klein feestje gevierd. Het was maar goed dat er een tent was neergezet om de genodigden in op te vangen, want het water viel met bakken uit de lucht. Het hemelwater weerhield wethouder Ad Verburg en twee medewerkers van de firma Griekspoor er niet van het ontbrekende stuk brugleuning op zijn plek te takelen. Vanwege praktische redenen was gekozen om de festiviteiten bij de Molenvlietbrug te organiseren. De feesttent stond op het parallelweggetje namelijk minder in de weg dan bij de Machineweg.
 
Weinig belangstelling
Naast de vertegenwoordigers van de gemeente, aannemer Griekspoor en de pers was er maar weinig belangstelling voor de officiële ingebruikname. Slechts één omwonende had zich door de regen heen gesneld om zich te laven aan koffie, gebak en wetenswaardigheden rondom de gerenoveerde bruggen.
 
De noodzaak van renovatie was groot. De wapening van de bruggen was dermate verslechterd dat de draagkracht onbetrouwbaar was geworden. De aangetaste brugdelen zijn daarom vervangen.
 
Gespleten
Voordat de wethouder het weer trotseerde, ging hij in op een stukje geschiedenis rondom het onderhoud van de bruggen. Verburg moest erkennen dat het niet altijd goed gegaan was met de plaatselijke bruggen, maar ook dat de gemeente hiervan geleerd heeft.
 
“We hebben een extern bureau gevraagd om onderzoek te doen naar de staat van de bruggen. Ik ben enorm  geschrokken van het resultaat van dit onderzoek. We hebben verzaakt op dit gebied. Als er voorheen iets met een brug aan de hand was, besloten we ad hoc om er iets aan te doen. We hebben besloten om hier voortaan reserveringen voor op te nemen. Ik wil nog wel wat verklappen,” sprak Verburg, “We hebben hier in Nieuw Oosteinde, een wijk van ongeveer 10 jaar oud, moeten constateren dat een aantal bruggen niet meer functioneert en dat sommige houten palen al zijn gespleten. Met de wetenschap van nu en een kundig ingenieursbureau gaan we grote stappen nemen en veel bruggen vernieuwen. Zowel in Aalsmeer als Kudelstaart”.
 
Gissen
Verburg moest even gissen naar de exacte duur van het recente renovatieproject. Hij meende dat het drie of vier maanden geduurd had, maar de klus werd toch echt in twee maanden tijd geklaard. En dat was een compliment voor de aannemer. “Want,” zo zei Verburg, “we zijn in gemeenteland gewend dat het altijd langer duurt dan de afgesproken termijn.” 
 
Noordvork
Op dezelfde plek zal overigens binnen afzienbare tijd opnieuw flink aan de weg worden getimmerd. De veelbesproken Noordvork, inmiddels omgedoopt tot Nieuwe Aalsmeerderlaan, wordt hier op deze zevensprong van wegen aangesloten. De precieze invulling daarvan ligt nog open.
 
Op de foto plaatst Ad Verburg samen met medewerkers van Griekspoor de ontbrekende brugleuning op de Molenvlietbrug. Een nat pak neemt hij daarbij voor lief. (Foto: Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin