In een tijd waarin veel poppodia het moeilijk hebben, laat het bescheiden Aalsmeerse N201 zien de moed erin te houden. Op haar website is het motto ‘Laat je zien’. Er worden zes oefenruimtes verhuurd, de muziekschool moedigt jongeren aan om iets met muziek te doen en er is een gezellig terras met uitgebreide borrelkaart.
N201 profileert zich als ‘ontmoetingsplek voor alles en iedereen’, een ‘inspiratiebron voor iedereen die iets kan of wil kunnen’ en ‘een club waar het gaat om openheid en diversiteit’. Allang is het niet meer een obscure plek waar wekelijks allerlei onduidelijke gitaarbands langskomen. Zowel het programma-aanbod als de doelgroep is breder dan ooit. En jongeren worden aangemoedigd iets positiefs met hun vrije tijd te doen. Muziek maken of draaien, een feest organiseren, ondanks corona probeert de culturele broedplaats zo goed en zo kwaad als het kan om de jeugd te blijven binden.
Ambachtelijke muziek vs smartphone
De zes oefenruimtes voor bands en dj’s die tegen schappelijke prijzen verhuurd worden, sluiten aan bij de vele muzieklessen die worden aangeboden. Voor drums, gitaar, dwarsfluit, viool of kleine koperen blaasinstrumenten bijvoorbeeld. Mooi is dat ondanks de komst van de vele mogelijkheden op internet – met een sim only-abonnement en een smartphone is het al mogelijk om zelf muziek te maken op allerlei apps – veel jongeren toch het ouderwetse, ambachtelijke muziek maken, lijken te prefereren boven hun smartphone. In steden als Haarlem en Amsterdam zijn de straatmuzikanten, naast de traditionele muzieknomaden, tegenwoordig opvallend veel jongeren die uit school nog een centje bijverdienen met hun gitaar. Shirts van bands als Queen en Led Zeppelin vinden ondanks de achter ons liggende hoogtijdagen van die bands gretig aftrek onder de jeugd – net als hun muziek uiteraard. En die kopen ze ook niet zelden op vinyl, na het op Spotify beluisterd te hebben.
Borrelen en jammen
De N201 is met de tijd mee veranderd en speelt daar tweeledig op in: aan de ene kant is er het oude podium waar al decennialang muziek gemaakt wordt, als eerste stip aan de horizon voor oefenende muzikanten. Aan de andere kant ligt de nadruk niet meer zo op rock en metal zoals rondom de eeuwwisseling. Met de Bandbrouwerij, een soort jamsessie op de vrijdagen, worden jongeren gestimuleerd om niet alleen muziek te maken en deze te delen, maar ook om kruisbestuivingen aan te gaan. Voor wat meer leven in de brouwerij in aanloop naar die avonden is er op het terras de hele zomer lang vanaf 16.00 uur de mogelijkheid om te borrelen – coronaproof uiteraard. Het terras is ingericht zoals dat hoort bij een culturele broedplaats: eclectisch en gezellig rommelig.
Tekst: 24webvertising