Bovenlanden ontvouwt plannen tijdens onstuimig vaartochtje

Daar voeren we dan afgelopen vrijdagmiddag in de overdekte boot van De Vaarderij over de tamelijk woelige baren van de Westeinderplas. Op weg naar een aantal akkers waar de bestuurders van stichting De Bovenlanden ons de laatste stand van zaken wilden tonen.
 
‘Good old’ Nico Borgman, tientallen jaren voorzitter van De Bovenlanden, was ook aanwezig, want de gelegenheid om je te laten fotograferen bij het onthullen van je eigen akker, die laat je je toch niet ontgaan.
 
Huidig voorzitter Piet Harting heette voor de afvaart een uitgebreid gezelschap welkom in het gerieflijke clubhuis van Watersportvereniging Aalsmeer aan de Uiterweg. Aanwezig waren die middag onder andere namens Rijnland Waldo von Faber, en Marleen van der Dussen die met Paul Hollander het Hoogheemraadschap vertegenwoordigde. Namens de Provincie was daar Arthur Scheffer van de sector Groen.
 
Van Rijn plaatsvervanger
Gedeputeerde Adnan Tekin was verhinderd maar in wethouder Robert van Rijn vond hij deze middag een goede plaatsvervanger. Op gedegen en ook speelse wijze nam Van Rijn zijn taken waar. In rap tempo gaf voorzitter Piet Harting inzicht in de vele taken, werkzaamheden en plannen van de actieve Stichting De Bovenlanden waarna werd ingescheept.
 
Angst in de ogen
“Nico heeft gezaaid en ik mag oogsten,” aldus een daadkrachtige Harting uit wiens mond we de vele toekomstige plannen hoorden van De Bovenlanden.
Voor mensen met waterangst was het deze middag even doorbijten op de deining van de Kleine Poel. Verbeeldden we het ons dat we sommige hoogwaardigheidsbekleders met lichte angst in de ogen het tegen de boot opzwiepende water bekeken?
 
De eerste stopplaats was de Nico Borgmanakker waarover we al uitgebreid schreven. Oud-voorzitter Nico trotseerde storm en regen en kon vanuit het opengeklapte raam samen met zoon Erik en gewapend met pikhaak het dekzeil van het naambord afritsen. Hij was zichtbaar trots op zijn akker.
 
Aalsmeer Monaco van Stadsregio
In het goed verzorgde bulletin van Stichting De Bovenlanden kan in het laatste nummer uitgebreid over de vele activiteiten van de Stichting die graag meer leden zou willen inschrijven, worden gelezen.
 
Alle aanwezigen waren ervan overtuigd dat het in dit schitterende gebied belangrijk is de boel in balans te houden.
 
Van Rijn, die zei vereerd te zijn deze middag als Aalsmeerse wethouder een gedeputeerde te mogen vervangen, sprak over het belang van dit gebied.
“Een uniek gebied waarbij het belangrijk is natuur, water en recreatie in balans te houden. Misschien opmerkelijk mij als VVD-er te horen zeggen dat we niet alleen aan dit gebied willen verdienen” aldus Van Rijn. Ik verkoop heel graag Aalsmeer als het Monaco van de Stadsregio,” aldus de enthousiaste wethouder. 
 
Bijenvolk
Na de Nico Borgmanakker werd koers gezet na het tweede object van de middag waar, eveneens weer bij striemende regenvlagen en harde wind, een lindeboom (Tilia) werd geplant. Dat voor juist deze boom werd gekozen had te maken met de hoop en verwachting dat hier in de zomermaanden bijen zullen neerstrijken. Tenslotte mochten de bezoekers bij een derde halte het noeste werk aanschouwen van het onder barre weersomstandigheden slaan van een paal waarbij een wegdrijvend eiland op zijn plaats zou kunnen worden gehouden.
 
Project ‘t Farregat
Met het actieve, slagvaardige bestuur bestaande uit Piet Harting, Arie Buijs, Hans Splinter, Ap Eigenhuis en Cor Hermanns zal het in de nabije toekomst vast en zeker gaan lukken in samenwerking met vele partners, te werken aan de diverse projecten. Als een van de eerste plannen zal aandacht worden besteed aan het project 't Farregat , het gebied tussen The Beach  en het tunneldak van de N201. Vele pogingen die werden ondernomen (Groenzone, Sloopzone) zijn gestrand, maar met de gemeente Aalsmeer, de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt nu een samenhangend plan, passend bij de activiteiten voor de Groene As Aalsmeer, ontwikkeld. De handtekeningen voor een nauwere samenwerking werden in het clubhuis van de watersportvereniging gezet door Piet Harting en Waldo von Faber.
 
Tekst Leni Paul
 
Foto's: een hoofdrol was weggelegd voor Nico Borgman die met hulp van zoon Erik zijn eigen bordje onthulde, wethouder Van Rijn en Piet Harting planten een boom onder begeleiding van hovenier Ben Sparnaaij, Waldo von Faber van het Hoogheemraadschap slaat een paal in de plas, daarna ondertekent hij met Piet Harting de samenwerkingsovereenkomst. Foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin