Bouw 31 starterswoningen Dorpshaven start vandaag

In het laatste kwartaal van 2015 kunnen ze hun nieuwe woning in Dorpshaven-Zuid in – op zijn vroegst in oktober, als alles meezit. Die toekomst gloort voor 29 jonge Aalsmeerse singles of stellen, plus twee uit Aalsmeerderburg en Uithoorn. Het appartementengebouw D3 met 31 starterswoningen aan de Twijnderlaan, tegenover de Crown Studio's, is dan klaar.

Donderdagmiddag verrichtte wethouder Tom Verlaan van wonen op de bouwlocatie de officiële openingshandeling, in aanwezigheid van een veertigtal toekomstige bewoners en diverse betrokkenen. Van de kopers hebben er overigens zeventien gebruik gemaakt van de gemeentelijke starterslening.

Harde klap
Omdat de kraanwagen die de eerste betonnen funderingsbalk moest tillen vastzat op snelweg A4, koos de Rijsenhoutse ontwikkelaar Timpaan voor een 'noodgreep'. Verlaan mocht “de eerste paal” slaan, al zou dat meteen ook “de laatste” zijn.

De wethouder sloeg zo hard dat de paal spontaan spleet, maar wat gaf het, die moest er toch weer uit. Het gebouw wordt immers niet op palen gebouwd. Het confettikanon vrolijkte de herfstige boel intussen op.

Jonge Aalsmeerders
Binnen in de Pianobar van de Crown Studio's spraken Natasja van Rijn van Timpaan en Verlaan een enkel officieel woordje. “Het is een prachtig mooi project,” zo zei de wethouder.

“Als gemeente zijn we buitengewoon trots dat er niet alleen jonge mensen komen wonen, maar ook dat het jonge Aalsmeerders zijn. Daar is in de politiek op gehamerd: dat we bouwen voor mensen die hier zijn opgegroeid en willen blijven wonen. Dat is hier gelukt.”

Vijf meter zand
Natasja van Rijn ging terug in de tijd. Ze memoreerde dat Timpaan de grond tien jaar geleden kocht voor een woningbouwproject. “Het was een hele uitdaging, met de drassige bodem in een venig gebied.”

Tussen 2008 tot 2010 werd er zand tot vijf meter hoogte over de hele locatie heengekieperd, waarvan twee meter in de grond. Anderhalf jaar later kreeg Timpaan het sein dat de bodem bouwklaar was en kon er gestart worden.

Eindelijk deal
De bouw van het eerste van de drie appartementengebouwen aan de Twijnderlaan moest echter op zich laten wachten vanwege de bedrijfsactiviteiten van Fa. Rosenboom vlakbij in de Dorpsstraat.

Verlaan zei donderdag blij te zijn dat de gemeente kort geleden na vele jaren eindelijk een deal met Rosenboom heeft kunnen maken zodat dat deel van het nieuwbouwproject ook tot realisering kan komen. “Het heeft ontzettend veel voeten in de aarde gehad,” moest hij even kwijt.

Het tweede, middelste, gebouw werd als eerste opgepakt. Het telt net als beide zustergebouwen, naar een ontwerp van architect Gerben van Manen, 31 appartementen en was precies een jaar geleden voltooid.

Zachte winter
Het derde complex mocht volgens de regeltjes pas gebouwd worden indien het gasvulstation van het Shell-tankstation zou verdwijnen. Timpaan betaalde Shell € 255.000. Ook de gemeente deed met € 50.000 een duit in het zakje; alleen AB was begin dit jaar tegen een raadsbesluit van die strekking. Per 1 april volgend jaar stopt Shell met gas leveren, meldde Van Rijn.

Daarmee was de kust veilig en kan aannemer Slokker Bouwgroep aan de slag. Dat gebeurt vandaag.  Zowel Van Rijn als Verlaan hoopten op “een zachte winter” zodat er vaart in de bouw blijft. “Wij zorgen dat het een mooi gebouw wordt,” voegde Natasja van Rijn er nog aan toe, zich wendend tot de toekomstige bewoners.

Foto's: (boven) wethouder Tom Verlaan slaat eerste, geïmproviseerde, paaltje; (onder) toekomstige bewoners en betrokkenen op weg naar Crown voor de afterparty. (foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel