Boerenvreugd bijna rijp voor de toekomst

Afgelopen maanden is er flink wat werk verzet op en rond het terrein van kinderboerderij Boerenvreugd. Van alle zaken die zijn aangepakt is de verschoven entree de meest in het oog springende verandering. Ook de eendenvijver is onder handen genomen. De vijver staat nu in verbinding met de parkvijver en over het water is een vlonderbrug aangelegd. 

De grootste verandering is het verplaatsen van de ingang naar de speeltuinzijde. Maar helemaal af is het nog niet. Zo krijgen Ronijntje, de vlaggen en het 'club van honderdbord' nog een nieuw plekje. Naast de nieuwe ingang komt ook nog een extra weide met fruitbomen. Het bestuur van Boerenvreugd verwacht dat alle werkzaamheden voor de zomer zijn afgerond.

Wateroverlast speeltuin
De aanpassingen waren volgens bestuurslid Bob Zwartendijk (op foto in oranje jas tijdens NL Doet) dringend nodig. “In  het voorjaar van 2017 is het bestuur van de kinderboerderij in overleg geweest met de Gemeente Aalsmeer over het groot onderhoud en vernieuwing van het Hornmeerpark. Het grootste probleem van de kinderboerderij was de grond- en hemelwateroverlast in de speeltuin. Dit vanwege de slechte afvoer van het naast gelegen plantsoen. De gemeente was bereid mee te denken en gaf aan een 'eenheidsuitstraling' tussen kinderboerderij en Hornmeerpark erg belangrijk te vinden.”  

Dierenziektes
In het verleden heeft de kinderboerderij volgens de secretaris regelmatig met tijdelijke sluitingen te maken gehad vanwege dierenziektes als vogelgriep en mkz. “Het opknappen van het Hornmeerpark heeft geleid tot de kans om de ingang van de kinderboerderij te verplaatsen. Hiermee is het mogelijk om de speeltuin te scheiden van de rest van de kinderboerderij. We beschikken straks dus over een schone route voor de bezoekers en een aparte route voor de leveranciers en mestafvoer.”

Om bij de ingang van de kinderboerderij aan de speeltuinzijde toch het 'boerderijgevoel' te behouden, komt er nog een kleine weide voor dieren die in de zomer ook als picknickplaats gebruikt kan worden. Hier zijn ook twee kersen- en perenbomen gepoot.

Functionele paden
De gemeente heeft bij het opknappen van het park voor functionele paden gezorgd, gecombineerd met een hemelwaterafvoer en drainage. Hier op aansluitend heeft dec kinderboerderij in extra drainage in de speeltuin geïnvesteerd. Daarvoor is een deel van de daken afgekoppeld van het rioolstelsel.

De boerderijvijver is doorgetrokken met de gemeentevijver. Een hekwerk onder de nieuwe brug moet voorkomen dat de watervogels van de boerderij kunnen ontsnappen. Een circulatiesysteem zorgt ervoor dat het water in alle seizoenen gezond blijft.

Kaalslag
De begroeiing van het park rondom de boerderij was ook aan groot onderhoud toe, naast het feit dat een aantal bomen kaprijp waren, stonden er ook veel bomen te dicht op elkaar. Voor het terrein van de kinderboerderij geldt dat er met name een kaalslag is geweest rond de vijver waarbij er samen met de landschapsarchitect invulling is gegeven aan de beplanting. Op de weiden staan nu nog vier grote populieren. De verwachting is dat deze over een jaar of vijf kaprijp zijn. Inmiddels zijn op diverse plekken nieuwe bomen geplant zodat die wat 'body' hebben bij de volgende kapronde.

Het bestuur van de kinderboerderij is blij dat de gemeente heeft bijgedragen in kosten en werkzaamheden. Dat was in het 25-jarig bestaan van Boerenvreugd nog niet eerder voorgekomen. De overige werkzaamheden aan het Hornmeerpark zijn in volle gang. Aan de kant van de Legmeerdijk wordt het park opgehoogd en nieuwe paden aangelegd. Daarmee moet de wateroverlast in dit gedeelte straks tot het verleden behoren.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin