Boekhuisbal voor vrouwen èn mannen

De laatste week van maart is het Boekenweek. Boekhuis Aalsmeer speelt in op het thema 'De moeder, de vrouw' en organiseert vrijdag 22 maart een avond met de vrouw in de hoofdrol. Reden voor een feestje voor alle vrouwen, en natuurlijk; ook mannen zijn welkom. De Kudelstaartse doktersassistente Marjon van der Harst (foto) is een van de schrijfsters die deze avond voor het voetlicht komt. Zij schreef een boek over de cyclus van de vrouw.

Op dit 'Aalsmeers Boekhuisbal' krijgen diverse plaatselijke schrijfsters een podium. Anita Pronk komt vertellen over haar boek ‘De horror van een grenzeloze liefde’ over hoe liefde ook verkeerd uit kan pakken. Debby Albers komt met een liefdevolle lezing over Vrijheid en Liefde en Marjon van der Harst schreef samen met Arianne van den Berg het boek: 'Wauw! Ik word een vrouw!' Dit uiterst leerzame en toegankelijke boek dat in oktober van de drukpers rolde is een 'must-have' voor meiden en jonge moeders.

Heldere toon
Het boek, waarvoor Karin Borgman de illustraties maakte, laat volgens Van der Harst zien dat het 'gewoon leuk' is om vrouw te zijn. Verteld wordt wat er precies in je lijf gebeurt. Het is uitermate geschikt voor jonge meiden. Op een lichte maar heldere toon wordt verteld over het fenomeen ‘cyclus’. Van der Harst geeft ook cursussen speciaal voor meiden vanaf elf jaar in de huisartsenpraktijk van dokter Coster. 

Niet zo simpel
Ondanks dat de toegang tot online informatie makkelijker is dan ooit, blijkt toch dat, met name, jonge meiden vaak niet precies weten wat er gebeurt als ze menstruatie krijgen. Ook met de uitroep van hun moeder: ‘Ja maar ik ben in de overgang!’ kunnen ze meestal niets.

De schrijfster legt uit dat het niet altijd zo simpel is als het lijkt: “Niet alle ouders zijn in de gelegenheid om met hun dochter over dit toch lastige onderwerp te praten. In de praktijk blijkt dat ouders ervan uitgaan dat de school het wel vertelt, maar hoewel ze in groep 8 seksuele voorlichting krijgen wordt niet gesproken over de hele levenscyclus – de seizoenen- van de vrouw. En wij, als auteurs, vonden het belangrijk dat elk meisje en elke vrouw goede concrete informatie kan krijgen en dat daarmee vroeg begonnen wordt. Sommige meisjes beginnen al op hun negende met menstrueren.”

Tijdens het Boekhuisbal, vertelt zij meer over het boek. Dat het niet alleen voor jonge meiden is, maar voor vrouwen van alle leeftijden. “Het is zo fijn om te kunnen vertellen dat je na je puberteit en je vruchtbare levensfase dan misschien wel geen eitjes meer hebt, en je in de overgang allerlei ongemakken kan ervaren, maar dat die periode er ook voor zorgt dat je een rijpe, wijze vrouw wordt,” aldus Marjon.

Illustratrice Karin Borgman is ook aanwezig. Er is ruimte om met beide in gesprek te gaan, of om vragen te stellen.

Aanmelden
Het Boekhuisbal vindt plaats op vrijdag 22 maart van 20:00 – 22:30 uur. Aanmelden kan in de winkel, Zijdstraat 12, 0297-324454, via info@boekhuisaalsmeer.nl of via Facebook. Onder de aanmeldingen worden vier VIP-arrangementen verloot. Deze winnaars worden de hele avond in de watten gelegd, onder andere door een masseuse. Toegang is gratis, een gift uit het hart is welkom.

Tekst Mandy van der Zwaard, foto Arjen Vos

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin