Of de Bloemhof daadwerkelijk gebruikt wordt voor de crisisopvang van vluchtelingen? Dat kon burgemeester Jeroen Nobel donderdag op de raadsvergadering niet zeggen. Hij wílde ook geen ja of nee zeggen omdat hij niet weet of de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland een beroep op Aalsmeer zal doen. Gebeurt dat, dan zorgt de gemeente voor opvang voor 72 uur en voor “een natje, een droogje en een bed”. Want vluchtelingen in nood moeten volgens Nobel worden geholpen.
De burgemeester dacht overigens dat “de vraag aan het afnemen” is. Dat maakte hij tenminste op uit een brief van staatssecretaris Dijkhoff afgelopen week aan de gemeentebesturen; deze geeft daarin aan “noodopvang in sportzalen niet wenselijk” te achten. Vooralsnog blijft de Bloemhof volgens Nobel echter de beste optie.
VVD-vragen
Het was de VVD die donderdag bij monde van fractievoorzitter Robert van Rijn publiekelijk aandacht vroeg voor de crisisopvang. Van Rijn stelde kritische vragen over onder meer de gekozen locatie, het informeren van burgers en het aantal vluchtelingen dat de gemeente wil opvangen.
Volgens Nobel heeft Aalsmeer in crisissituaties drie locaties beschikbaar, de Bloemhof, sporthal Proosdij en evenementencentrum The Beach. “The Beach is particulier eigendom. En de Bloemhof heeft de voorkeur boven de Proosdijhal omdat de hal in Oost enigszins buiten de woonwijk ligt. We kunnen er snel meer mensen opvangen.”
Maximaal 400
Leegstaande kantoren zijn veel minder geschikt omdat er “zoveel meer” gedaan moet worden voor er mensen te plaatsen zijn. Bij de sporthallen, die diverse faciliteiten hebben, ligt er voor calamiteiten een draaiboek klaar.
De gemeente kan zo nodig opvang bieden aan “350 en maximaal 400” vluchtelingen, die in een “stressvolle” situatie verkeren. Dat vond Nobel ook een verantwoorde bijdrage voor een gemeente als Aalsmeer. Zolang het noodzakelijk is, wil hij “in principe” de Bloemhof beschikbaar blijven houden voor dit doel. Over de tijdsduur kon hij niets zeggen.
Geen garantie
Hij besefte dat, mocht er om crisisopvang worden gevraagd, dat gevolgen heeft voor de veelgebruikte sporthal. Voor gymlessen zijn dan andere sportaccomodaties beschikbaar, al kon hij geen garantie geven. Hij wees op alternatieven als zwemles of een andere educatieve invulling.
Evenmin kon de burgemeester garanderen dat bijvoorbeeld de handballers van FIQAS Aalsmeer elders zouden kunnen trainen en spelen. “We hebben erover gecommuniceerd met FIQAS.”
Bewonersavond
De zorgen van inwoners, waaraan ook Van Rijn refereerde, zei Nobel te begrijpen. Hij was van plan geweest al vóór eventuele opvang een informatieavond te organiseren waar burgers met al hun vragen terecht kunnen.
Maar omdat de staatssecretaris verwarring stichtte met zijn brief over sportzalen, zag hij daarvan af. “Maar als er crisisopvang komt zullen we zo spoedig mogelijk de inwoners op de hoogte brengen.”
Noodopvang
Met nadruk stelde de burgemeester dat het bij de Bloemhof puur om crisisopvang gaat. Intussen wordt wel nagedacht over noodopvang, die voor een “langere duur” geldt – enkele maanden tot maximaal een jaar, zo schreef hij de gemeenteraad tien dagen geleden.
De geschikte locaties daarvoor moeten nog op een rijtje gezet worden. Als het zover is, legt Nobel dat ter bespreking voor aan de gemeenteraad.
Foto's: sporthal de Bloemhof in Oost. (foto's Arjen Vos)