Bijenpark maakt VBA Zuid kleurrijk en levendig gebied

Aan de slag met in zand verstopt bloemzaad

Door: redactie. Na het planten van duizend vierkante meter vaste planten in maart, is begin juni meer dan het drievoudige oppervlak ingezaaid met wilde bloemen op het Bijenpark VBA Zuid. Hiermee zorgt het park, bekend onder de naam Honey Highway voor voedsel voor wilde bijen, andere insecten en vogels.

Na afronding van de werkzaamheden rondom de bushaltes, loopbrug en de afslag naar Royal FloraHolland in Aalsmeer zijn nu ook de laatste bermen ingezaaid als Honey Highway. Een aantal medewerkers van de Dutch Flower Group-bedrijven ging aan de slag om de bermen met de hand in te zaaien voor optimaal resultaat.

Geoogst uit natuurgebieden
Ballast Nedam, firma Eijkelboom, Vereniging van Eigenaren VBA Zuid en Honey Highway zetten zich begin juni in voor de planning, inzet van machines, expertise en de samenstelling van bloemenzaden. Voor de start van het zaaien werden de bermen al voorzichtig ondergewerkt. De bloemenzaden zijn geoogst uit natuurgebieden en de samenstelling van de soorten in het mengsel afgestemd op de bodem van het bijenpark.

Overbrengen van kennis
De medewerkers van Dutch Flower Group kregen uitleg over hoe ze precies moesten zaaien en de bodem moesten bewerken. Ze konden de bijen tijdens het werk al van dichtbij stuifmeel zien verzamelden. De eerder aangeplante vaste planten zijn namelijk bijzonder in trek bij de wilde bijen.

Alle ‘inzaaiers’ bij elkaar

Onder de medewerkers zijn er ook die hun kennis doorgeven aan collega’s. Zoals Ruben, in opleiding als biologisch-dynamische Imker bij Honey Highway, die de bijen op het bijenpark al verzorgt en een en ander kon vertellen over de wilde bijen op het bijenpark.

Bijenexcursies en biodiversiteit
Deze zomer als alles bloeit, worden er bijenexcursies georganiseerd. Deelnemers zullen tot de ontdekking komen dat er niet alleen bijen maar ook tal van andere insecten en dieren te vinden zijn.

Deborah Post, initiatiefnemer van het Honey Highway-concept, gaf aan dat het bijenpark met een derde aan geplante drachtplanten en tweederde aan wilde bloemen met daarin grote bloemheesters, gedurende een lange bloeiperiode voedsel voor de bijen verschaft. Dat het tegelijk zorgt voor een levende bodem en gevarieerde biodiversiteit waardoor het plezierig wandelen is, is natuurlijk mooi meegenomen.

(Foto’s Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Lakenbleker) 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin