Bezinning en swing in Top2000 kerkdienst

Muziek van Bob Dylan en Lenny Kravitz als religieuze liedjes? Ja echt waar. Het kan. Dat bleek zondagavond 10 februari tijdens de SpilPLUS-popdienst bij de Samen Op Weg gemeente in Kudelstaart. Scheidend dominee Hans van Dalen organiseerde deze bijzondere dienst waarbij hij zich liet inspireren door popsongs uit de Top2000, het eindejaarsevenement van Radio2. Een regenachtige avond over de Heer, liefde en thuis zijn. I’ll find my way home. 
 
De tekst van de eerste hit, ‘Are you ready’, verschijnt naast de kansel op de muur en de stem van Charlie Allen, de leadzanger van Pacific Gas en Electric, is direct stevig aanwezig. En hoewel je over muzieksmaak kunt twisten, gaat het die avond toch vooral om de strekking van de teksten.
 
Dominee Van Dalen opent de avond en in zijn welkomstwoord zegt hij: “De muziek mag dan anders dan gebruikelijk zijn, ook dit noemen wij een ‘kerkdienst’. Dat wil zeggen: een bijeenkomst waarin we iets meer verwachten dan alleen een menselijke ontmoeting. We hopen, we bidden dat God er vanavond ook zal zijn. Om ons ervan te overtuigen dat alles goed komt. Wij zijn er klaar voor!”
 
Ik ben sterk
De muur naast het grote kruis, verandert steeds van kleur tijdens de muziek, wat heel toepasselijk is tijdens ‘Whenever God shines his light on me’ door Van Morrison en Cliff Richard. Na deze verlichtende song gaat de dominee voor in een moment van stilte en spreekt hij bemoedigende woorden, waarmee hij ons leidt naar het volgende nummer van Westlife; ‘You raise me up’. Zij zingen over dat de hulp van de Heer je optilt, zodat je meer kan dan je ooit voor mogelijk hield. “Ik ben sterk als ik op Zijn schouders sta.” 
 
Winkelruit gedicht
Net als de liederen gaat ook de bezinning over ‘Thuis’. 
 
“Thuis is meer dan vier muren en een dak. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je veilig bent. Als je ‘thuis’ kwijtraakt, ga je op zoek naar een ander ‘thuis’, waar iemand echt op je zit te wachten. Die de deur voor je opendoet en een plekje voor je maakt,” aldus de dominee. 
 
Dat je in alles een bevestiging van het Goddelijke kunt vinden, wordt bewezen met een gedicht van Judith Nieken, te lezen op het raam van een beroemd koffiecafé in Leeuwarden en voorgedragen door Joke van Leeuwen:  
 
‘Vind een stoel en trek je haast uit
Hang haar traag over de leuning
naast je deadlines en gedoe
 
Leeg je hoofd en leg de wereld
aan je voeten, laat maar liggen
Kom je later wel aan toe
 
Maak jezelf een poosje  kwijt
Neem een koffie
en DE tijd.’ 
 
Dezelfde weg als Lenny Kravitz? 
Na ‘Can’t find my way home’ van Steve Winwood en de bezinning van Ruud Pattiapon ‘In het spoor van Jezus’ kwam Lenny Kravitz langs in videobeelden op de wand. ‘Are you gonna go my way’ zingt hij. Gezien zijn levensloop is dat misschien niet de beste weg, maar de betekenis van zijn songtekst geeft aan dat hij wel dezelfde wens had als velen. Vrede op aarde. Wat de dominee, die op zijn stoel duidelijk meegeniet van de muziek, op het volgende onderwerp brengt: De Liefde.
 
Het nummer van Wende Snijders, ‘Als de liefde niet bestond’ onderstreept zijn woorden. IJskoud en Eenzaam zouden dan bij elkaar horen, net als Liefde en Thuis. 
 
Je geliefde verliezen, je land moeten verlaten. Daarover vertelt de dominee met het Bijbelverhaal Ruth. Over hoe deze vrouw al jong haar geliefde verloor en haar verbitterde schoonmoeder volgde naar een land wat zij niet kende. Wat bezielde Ruth om haar te volgen? Dat kan alleen maar liefde zijn. En waar liefde woont, daar kom je thuis. 
 
Ik zal niet geloven in…
Na een aansluitende Bijbeltekst en Stef Bos met ‘Uw volk is mijn volk’ leest Joke van Leeuwen het gedicht voor: ‘Ik zal niet geloven in…’ Over het pertinent niet geloven in leugens, geweld en onbetrouwbaarheid, maar het blijven zoeken en geloven in de nieuwe mens. Net als U2, in het wereldbekende nummer ‘I still haven’t found’, wat door velen swingend wordt meegezongen. Net als ‘When he returns’ van Bob Dylan.
 
Dit nummer brengt de voorganger bij ‘Bijna waar ik zijn moet’ van Blöf. “En ook al ben je er nog niet,” zegt Van Dalen, “als je weet waar je heen gaat, ga je met vertrouwen op weg. Je zult de weg vinden.” Een mooi bruggetje naar het nummer van Jon & Vangelis; ‘I’ll find my way home.’ 
 
Met de zegeningen uitgesproken door Madeleine van Dussen en het afsluitende nummer van de Doobie Brothers is het duidelijk. ‘Jesus is allright’ Als hij nu zou leven zou hij een grote popster zijn volgens de spreker.
 
De avond eindigt met een hapje, een drankje en een nababbel voor de pakweg 70 bezoekers. En huiswaarts, door de harde wind en de regen, hebben vast meer mensen gedacht aan het thema van die avond. Slechte omstandigheden of niet: ‘I’ll Find my way home’.

Tekst en foto's Mandy van der Zwaard

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin