Beklaagde WMO-vervoerder stopt dienstverlening in Aalsmeer

MRC Taxi (Foto KL)

(Update 14:05) Door: Klaas Leegwater. WMO-vervoerder Maasstad Regie Centrale (MRC) staakt per 1 november het vervoer van haar cliënten in Amstelveen en Aalsmeer. Dit maakte gisteren de Amstelveense wethouder van Zorg en WMO Marijn van Ballegooijen bekend. MRC had sinds 1 januari 2022 een driejarig contract voor het vervoeren van ouderen en gehandicapten, maar dat zal het niet uitdienen. Aalsmeer en Amstelveen moeten op zoek naar een andere vervoerder voor de circa 800 cliënten.

Van Ballegooijen liet gisteren aan RTV Amstelveen weten overvallen te zijn door het besluit van de vervoerder. “We waren onaangenaam verrast. Dat ze stoppen, maar ook de korte termijn waarop ze het werk neerleggen.” Tegenover NH-Nieuws wilde het Rotterdamse bedrijf het besluit nog niet bevestigen, vandaag (woensdag)  zal de vervoerder met een verklaring komen. De gemeente Aalsmeer heeft nog niet gereageerd op het besluit van MRC en de gevolgen. 

Kritiek op gemeentebesturen
Er waren de afgelopen maanden veel klachten over de WMO-vervoerder. Klanten werden te laat of helemaal niet opgehaald en de klantenservice werkte beroerd. Amstelveen en Aalsmeer eisten verbetering en legden ieder de vervoerder een boete van 2000 euro op. Er was ook kritiek op de gemeentebesturen, het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit vond dat bij het aanbesteden van het WMO-vervoer te veel op de prijs en te weinig op kwaliteit was gelet.  

Krappe arbeidsmarkt
Algemeen directeur Sjaak de Winter van MRC erkende eerder tegenover AalsmeerVandaag dat er sprake was van een lastige opstartperiode. Hij zocht de oorzaak in de krappe arbeidsmarkt. “In deze tijden is het in dienst krijgen en houden van personeel een hele tour. Mensen hebben veel keuze vandaag de dag voor werk. Kijk naar de problemen bij de NS, bagage afhandelaars op Schiphol. Dat mogen we niet als excuus opvoeren, maar het is wel de oorzaak.” 

Als oplossing voor de personeelsproblemen zocht MRC samenwerking met taxibedrijven in de omgeving van Aalsmeer en Amstelveen om klanten beter te kunnen bedienen. “Dat helpt nu al, op deze manier denken we het lek uiteindelijk boven te krijgen. Elke dag zetten we ons in om de klant dagelijks betere prestaties te leveren. We zijn optimistisch over de weg die we zijn ingeslagen met verbeteringen,” aldus De Winter in juli. 

In gesprek met nummer twee
Drie maanden later blijkt dat de beoogde oplossingen van MRC niet hebben gewerkt. Het bedrijf legt het bijltje erbij neer. Amstelveen en Aalsmeer moeten met spoed op zoek naar een nieuwe vervoerder. Wethouder Van Ballegooijen van Amstelveen: “We zijn al in gesprek met een nieuwe aanbieder om snel tot afspraken te komen over het WMO-vervoer.” Het zou gaan om het bedrijf dat bij de aanbesteding als tweede uit de bus kwam. “Ik heb er vertrouwen in dat het voor 1 november goed komt.”

Update vanuit gemeente Aalsmeer:
Maandag heeft de gemeente overleg gehad met de tweede partij uit de aanbesteding. ‘Het ziet er naar uit dat we op basis van de eerdere aanbesteding het Wmo-vervoer bij dit bedrijf kunnen neerleggen. Tevens heeft deze vervoerder de intentie om het huidige personeel over te nemen. Dit is noodzakelijk om het vervoer direct te kunnen continueren’, schrijft het college in een raadsbrief.

De naar verwachting extra kosten die het nieuwe contract met zich meebrengt (inflatie, hogere loon- en brandstofkosten en extra investeringen in duurzaam vervoer) worden geschat op 80.000 euro. ‘Gezien de onwenselijke situatie waarin we zijn beland en de extra kosten onderzoeken wij in hoeverre wij MRC Nederland hiervoor aansprakelijk kunnen stellen’, meldt het college.

Eén reactie

  1. Goedkoop is duurkoop. Leveranciers uitknijpen en boetes opleggen is geen samenwerking. En de clienten zijn de dupe. Jammer. De nr twee doet er goed aan alles nog eens goed door te rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin